Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Høyres ulveangst

Ulvepolitikken splitter Høyre, skriver Drude Beer.

Gunnar Gundersen er stortingsrepresentant for Høyre fra Hedmark. Foto: Mariann Tvete
Gunnar Gundersen er stortingsrepresentant for Høyre fra Hedmark. Foto: Mariann Tvete

Stortingsrepresentant Gunnar Gundersen har vært en rasende kriger og et samlende symbol i kampen mot ulv i og utenfor eget fylke. Rett før Høyres landsmøte er Gundersen og opposisjonen i realiteten brakt til taushet.

Flere av Høyres fylkeslag har latt seg inspirere av Gundersen og forberedt seg på at ulvepolitikken skulle behandles på landsmøtet. Nå viser det seg at ulvemotstanderne likevel ikke vil legge fram noe forslag om ulv til votering.

I Østlendingen tirsdag blir Gundersen sitert på at «tiden sannsynligvis ikke er god for å tvinge et landsmøte til å si ja eller nei» i ulvespørsmålet. Gundersen mener at til tross for at ulveskepsisen er økende i partiet, «sitter det langt inne å si nei til ledelsen på et landsmøte». «Et landsmøte før et valg vil alltid ønske å framstå offensivt», sier han.

Se video: Nationen-kommentator: – Rovdyropprørerne i Høyre er pisket på plass

Gunnar Gundersen bøyer seg for overmakta i partiet. Han argumenterer lydig for at regjeringens ulvemelding, som ble lagt fram rett før påske, ikke skal stemmes over på landsmøtet. «Det vil være utidig å be et landsmøte gå inn i en sak som ligger i behandling i Stortinget», sier Gundersen.

Hvor er det blitt av ulvekrigeren fra hedmarksbenken? Da meldingen ble lagt fram, kalte Gundersen den et makkverk. Han hevdet at meldingen bygget på feil faktagrunnlag og ikke tar hensyn til grunnleggende Høyre-verdier og respekt for enkeltmennesker. «En kamp om Høyres sjel.» Intet mindre.

Annonse

Gundersen sier han likevel vil bruke landsmøtet til å debattere og overbevise partikolleger om at Høyre er på feil vei i rovdyrpolitikken. Spørsmålet er hvor lenge det er plass for en så «utidig» stortingspolitiker i et «offensivt» Høyre. Et Høyre som ikke tåler debatt om partiets sjel.

Drude Beer er kommentator i Nationen.

Se Nationens Drude Beer og Michael Brøndbo i samtale om ulven.

Neste artikkel

Bjørn har tatt sauer fra hjemgården til Sandra Borch