Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Høyres leder i Tinn går til Senterpartiet

Høyre sentralt har sviktet Bygde-Høyre. Det og nedleggelsen av Rjukan sykehus er Bjørn Sverre Birkelands begrunnelse for å gå fra Høyre til Senterpartiet.

Nedleggelsen av Rjukan sykehus og distriktspolitikken er årsakene til at lokallagsleder Bjørn Sverre Birkeland melder seg ut av Høyre. Bildet er fra demonstrasjonen i Oslo mot sykehusnedleggelse på Rjukan og i Kragerø. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Høyres eksleder i Tinn i Telemark synes partiet hans har sviktet distriktspolitikken.

«Selv er jeg Høyremann i ideologi, men nå har Høyre sentralt så til de grader sviktet «Bygde-Høgre» og distriktspolitikken at det er skammelig. Det har vært en årelang tradisjon for at Høyre sentralt spiller på lag med «Bygde Høgre», men så er altså ikke tilfelle lenger. Da blir det umulig for meg å være med i partiet, og å lede lokalpartiet videre. Derfor har jeg valgt å melde meg ut av Høyre», skriver Birkeland i et brev der han forklarer utmeldelsen.

– Rundlurt

Kampen for Rjukan sykehus var viktig for Birkeland da han ble politisk engasjert, og nå er nedleggelsen en viktig årsak til at han trekker seg fra tillitsverv og forlater Høyre. I valgkampen for ett år siden sto han på stand og lovet velgerne at en stemme for Høyre var en stemme for sykehuset, og i regjeringsplattformen er det garantert at lokalsykehusene skal bestå. Likevel tok Høyres nestleder og helseminister Bent Høie avgjørelsen om å legge ned.

– Jeg føler meg rundlurt av partiet sentralt, og jeg har løyet til folk mot min viten og vilje, sier Birkeland til NRK.no.

– Tinn Høyre er sviktet, jeg som person og partileder er sviktet av Høyre sentralt. Jeg er veldig, veldig skuffet og såret. Jeg har altså ikke lenger den nødvendige tillit til partiets ledelse sentralt, verken som distriktsinnbygger, velger eller lokalpolitiker, sier Birkeland til ta.no.

Birkeland fortsetter som kommunestyremedlem og som støttespiller for posisjonen i Tinn kommunestyre, men nå som medlem i Senterpartiet. Kampsakene hans framover blir Tinn kommune og distriktene. Høyres sentraliseringslinje har han fått nok av.

Annonse

– Mat, elektrisitet, gass og olje vil de ha. Om dette fortsatt skal produseres i Norge, må vi ha robuste distrikt, fordi mennesker er fortsatt den største ressursen i denne produksjonskjeden og i samfunnet for øvrig. Det framtidige Norge kan altså ikke leve av å selge slips til hverandre i Bogstadveien eller selge mat og alkohol til hverandre på Aker Brygge, sier Birkeland til Telemarksavisa.

Mange nye Sp-medlemmer

Fylkessekretær Sveinung Leikvoll ønsker Birkeland hjertelig velkommen i Telemark Senterparti.

– Bjørn Sverre er en dyktig politiker med stor tillit i lokalsamfunnet. Utmeldelsen fra Høyre er en viktig symbolhandling mot både sykehussaken og partiets sentraliseringskåthet, som han selv kaller det, sier Leikvoll, som forteller at Senterpartiet i Tinn har fått over 70 nye medlemmer etter årsskiftet. Blant dem er også en av Arbeiderpartiets varamedlemmer til kommunestyret.

Det andre regjeringspartiet, Frp, mistet ikke bare lederen, men hele lokallaget på grunn av nedleggelsen av Rjukan sykehus. Frps lokallag i kommunen under Gaustatoppen ble lagt ned i protest mot avviklingen av sykehuset.

Neste artikkel

Høyre om SVs EØS-forslag: – Komplett unødvendig