Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Høyre vraker Senterpartiet

Sp står uten makt om de rødrønne taper valget. Det er "helt uaktuelt" å invitere Sp til samarbeid, ifølge Bent Høie (H).

- Vi har gjort et valg når det gjelder samarbeid. Vi skal bidra til et samarbeid mellom de fire ikke-sosialistiske partiene Høyre, KrF, Frp og Venstre, sier Høie.

- Det er et politisk valg vi har tatt uavhengig av målinger og mandatfordelinger, fordi partiene har en samlet idé om samfunnet. Det har vi ment siden 2006, og det kommer vi til å mene videre. Sp har valgt å plassere seg til venstre. Det respekterer vi. Å samarbeide med Sp oppfatter jeg som en helt uaktuell problemstilling nå, sier han.

Velger blåblå regjering

Venstre har besluttet at borgerlig flertall skal gi borgerlig regjering ved valget neste høst. KrF velger side neste helg, men KrF-leder Knut Arild Hareide har allerede varslet samme holdning. Lederne i KrF og Venstre har likevel ytret skepsis til å sitte i regjering med Frp.

Den eneste veien til makt for Sp går dermed gjennom nytt rødgrønt flertall i 2013. Hareide sier til Nationen at han vil føre tett kontakt med Sp etter valget neste høst (se side 5). Dersom KrF åpner for kunne inngå i regjeringssamarbeid med både Ap og Høyre, kan perioden 2013-2017 brukes til å utmeisle nye samarbeidskonstellasjoner.

Samtidig står sentrum generelt svært svakt, ifølge Sentios septembermåling for Nationen.

Sp-nestleder: Vi har én plan

Annonse

- Vi har én plan, og det er å få flertall igjen, sier Sps nestleder Trygve Slagsvold Vedum.

Sp har tett dialog med KrF hele tiden, påpeker han.

- Vi er enig i mange saker. Det er en veldig forskjell mellom KrF og Venstre. Venstre har utviklet seg i en byliberal retning. De har valgt en annen linje enn KrF og Sp i landbruks-, ruspolitikk og kommunesammenslåing.

Frp-leder Siv Jensen sier hun ikke bruker tid på tenke på hvem som skal med og ikke i en blå regjering. Samtidig peker Jensen på at størrelsesforholdet mellom Frp og Høyre har endret seg før. I dagens måling får Frp støtte fra 17,6 av velgerne, Høyre av 34 prosent.

- Det kan endre seg igjen, sier hun.

Les hele saken i papirutgaven eller Nationens eAvis lørdag 8. september

Neste artikkel

Tidligere statsminister Kåre Willoch er død