Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Høyre-Flåtten vil la bøndene dyrke hamp

Går inn for å endre lovverket for å bedre økonomien i landbruket, men Brekk sier nei.

Høyres næringspolitiske talsmann går inn for å endre narkotikalovgivningen så det blir lov å dyrke hamp i Norge.

Nestlederen i Stortingets næringskomité, Høyres Svein Flåtten, ser dyrking av hamp som en utvei til å bedre skrantende norsk bonde-økonomi. Det skriver ABC Nyheter.

Nå utfordrer han landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) til å endre narkotikalovgivningen for å tillate dyrking av den omstridte industriplanten. Omstridt fordi de narkotiske cannabis-stoffene utvinnes av en hamp-art.

Les om cannabis hos Store Norske Leksikon

Det er industrihamp som kan brukes blant annet til energiproduksjon Flåtten går inn for. Brekk sier neiI et skriftlig svar til Flåtten avviser Brekk å tillate hampdyrking i Norge.

Brekk tror ikke hampdyrking vil bli så lønnsomt som Flåtten regner med. Ikke ønsker han å måtte øke kontrollapparatet heller. Det regner Brekk med som nødvendig hvis hampdyrking blir tillatt, for å passe på at ingen misbruker åpningen til å dyrke rus-hamp.

- Er ikke du redd for at dyrking av cannabis-hamp lettere kan skje i skjul, fordekt blant lignende industrihamp-åkre, Flåtten?

Annonse

- De som har rede på dette, sier at det ikke er så komplisert å få til et godt regelverk, sier Flåtten til ABC Nyheter. Aksepterer mer byråkrati- Vi skal være klar at det er et betydelig tilsynsapparat med norsk jordbru. Vi har Mattilsynet og flere andre tilsynsordninger, sier Flåtten.

- Har ikke Mattilsynet blitt kjent for ikke å ha god nok kontrollkapasitet i felten?

- Jeg er ikke så sikker på det, svarer Flåtten og legger til:

- Men om så var, ville jeg gjerne hatt litt ekstra byråkrati hvis dette lønner seg. Jeg vet at det finnes bønder som har lyst til å prøve hamp. - Uforståelig passivitet- Når Brekk samtidig vet at norsk jordbruk er ved en korsvei og trenger nye produkter, synes jeg det er helt uforståelig at Brekk ikke er mer offensiv i forhold til nye ideer som kommer fra næringen selv, sier Flåtten.

- Brekk viser en passiv holdning til nyskaping i landbruket, sier Flåtten.

Neste artikkel

Utsetter landbrukets klimafond og "nuller ut" myr-penger