Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Høyre alene like stort som de rødgrønne til sammen

Høyre alene får like mange mandater som Ap, SV og Sp får til sammen på ny måling. Bygdeforskning sier den blå landbrukspolitikken vil få store konsekvenser.

Høyre og Frp ville sitte med stortingsflertallet og inneha 90 av 169 representantseter på Stortinget, dersom meningsmålingen Norfakta har gjort for Nationen og Klassekampen i januar hadde vært et valgresultat.

Her finner du detaljene fra målingen, krysstabeller og politisk barometer

Til sammen ville dagens fire opposisjonspartier, Høyre, Frp, Venstre og KrF, ha 109 stortingsrepresentanter, fordelt på 59 til Høyre, 31 til Frp, ti til KrF og ni til Venstre.

Les også: Ny jubelmåling for Høyre

De rødgrønne ville til sammen vært avspist med 59 mandater sammenlagt - samme antall som Høyre alene.

Sp havner under sperregrensen, og sitter dermed igjen med en stortingsgruppe på to personer. SV berger seg over grensen og får åtte mandater, mens Ap får redusert sin gruppe fra dagens 64 mandater til 49 mandater.

Hardt å ta igjen ledelse

NTNU-professor Anders Todal Jenssen sier ledelsen de ikke-sosialistiske partiene nå har, er så stor at det skal mye til at de rødgrønne henter den inn.

- Da må det skje noe som får velgerne til å tenke på andre temaer knyttet til valget enn de åpenbart gjør nå. For eksempel en finanskrise. Valgresultatet blir sikkert ikke så overveldende for opposisjonen som det ser ut nå. Likevel mye som tyder på at opposisjonen kommer til å vinne med tydelig margin.

Sp et tilfeldig offer

SV, Sp, KrF og Venstre har lenge ligget farlig nær sperregrensen. At Sp faller under denne måneden sier Todal Jenssen kan være en tilfeldighet.

- I en måling torsdag fikk Sp akkurat 4,0 prosent og SV 3,7 prosent oppslutning. KrF ser ut til å være partiet med størst avstand til sperregrensen. Det er vanskelig å lese ut av målingen hvem som ligger best og dårligst an.

Les også: Landbruksministeren tror Frp vil få ut det verste i Høyres landbrukspolitikk

Annonse

KrF advarer venner av landbruket mot ?å stemme på KrFs framtidige alliansepartnere Høyre og Frp.

- For dem som ønsker en ny regjering, men også en god landbrukspolitikk, er egentlig KrF det eneste alternativet. Jeg tror at det viktig, ikke minst for landbruket, at det ikke blir et blåblått flertall, men at sentrum får betydelig innflytelse, sier han.

Skuffede velgere

En større andel av dem som stemte rødgrønt i stortingsvalget 2009 sier i dag at de ikke vet hva de skal stemme enn ikke-sosialistiske velgere. 15 prosent av dem som stemte Ap sist vet ikke hva de vil stemme til høsten, 26 prosent Sp-sympatisører og 23 prosent SV-sympatisører sier det samme.

Bare fem prosent av dem som stemte Høyre og sju prosent av dem som stemte Frp ved forrige valg sier de ikke vet. For KrF er prosentandelen ni og for Venstre 13.

Blå jordbrukspolitikk vil merkes

Professor ved Bygdeforsking Reidar Almås sier en landbrukspolitikk utformet av Høyre og Frp alene vil være radikalt forskjellig fra en politikk også KrF og Venstre har bidratt til.

- Da tror jeg landbruksdepartementet blir nedlagt og landbruk overført til næringsdepartementet, sier han.

Les også: KrF gir landbruksgaranti

Almås ser for seg at statens overføringer til bøndene vil tilgodese stordrift og i mindre grad føre til inntektsutjevning i bondenæringen. Han ser for seg at overføringen kan bli overført til statsbudsjettet, at jordbruksavtalen blir endret eller nedlagt.

- Kuttene i overføringer vil ligge et sted mellom Frp og Høyres politikk - et sted mellom 1,8 og seks milliarder, sier han.

Les hele saken i Nationens papirutgave eller eAvis lørdag 12. januar

Neste artikkel

Senterungdomen vil kutte EØS-midlane: – Usosialt og usolidarisk