Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Høster storm mot 23. konsesjonsrunde

Totalt blir det utlyst 54 nye blokker i Barentshavet når olje- og energiminister Tord Lien (Frp) tirsdag utlyser 23. konsesjonsrunde.

Olje- og energiminister Tord Lien overkjører miljøfaglige råd og innfrir alle ønskene til oljenæringen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Olje- og energiminister Tord Lien overkjører miljøfaglige råd og innfrir alle ønskene til oljenæringen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Den omstridte nyheten ble kunngjort i forbindelse med olje- og energiministerens tale under petroleumsmessen Sandefjordsmessen i Vestfold tirsdag ettermiddag. Totalt blir det utlyst 61 blokker, 54 av dem ligger nord for polarsirkelen.

23. konsesjonsrunde

* Den 23. konsesjonsrunden gjelder leteblokker i Norskehavet og Barentshavet sør og sørøst.

* Olje- og energidepartementet ba 28. august 2013 oljeselskaper om å nominere blokker som de ønsket å få inn i konsesjonsrunden. I alt 40 selskaper nominerte da 160 blokker eller deler av blokker.

* I et høringsbrev som ble sendt ut 4. april 2014, foreslo departementet å utlyse 61 av de nominerte blokkene. Av disse var 54 i Barentshavet sør og sørøst. Stortinget har ikke åpnet Barentshavet nord for petroleumsvirksomhet.

* Utlysningen av blokkene i 23. konsesjonsrunde ble i høst utsatt. Ifølge KrF var grunnen politisk strid om hvorvidt de nordligste blokkene i Barentshavet lå for nær iskanten.

* Regjeringen utlyste 57 blokker 20. januar 2015. Fire blokker i Norskehavet som var med i høringsforslaget, var ikke omfattet av utlysningen. I stedet foreslår regjeringen å inkludere disse i den årlige konsesjonsrunden i de mest kjente delene av norsk sokkel, noe som vil legge til rette for raskere utforskning.

* Basert på nye isdata har regjeringen samtidig foreslått en ny grense for iskanten. Den nye grensa ligger nord for de nordligste leteblokkene i 23. konsesjonsrunde.

* Regjeringen har satt søknadsfristen for 23. konsesjonsrunde til 2. desember 2015. Det tas sikte på tildeling av nye utvinningstillatelser første halvår 2016. (©NTB)

Regjeringen lyser dermed ut alle blokkene som oljenæringen ønsket i Barentshavet, hvilket også er helt i tråd med forslaget som ble sendte på høring i fjor vår. Flere av blokkene ligger ved eller nord for «den variable iskantsonen», ifølge Bellona.

Strid med samarbeidsavtalen

Hvis dagens grensedragning for iskanten skal gjøres gjeldende, vil utlysningen dermed være brudd på samarbeidsavtalen mellom regjerings- og de parlamentariske støttepartiene.

Les også: Barentshavet oljeselskapenes nye godtepose

Der heter det seg at det ikke skal iverksettes petroleumsvirksomhet «ved iskanten».

– Det har vært en dragkamp mellom regjeringen og småpartiene om hvor stor utlysningen skulle bli, og det er gledelig at regjeringen nå åpner et stort nytt område for oljenæringen, sier styreleder i NHO Finnmark, Arvid Jensen, til Dagens Næringsliv.

– Overkjører miljøfaglige råd

Flesteparten av blokkene ligger i Barentshavet sørøst, og regjeringen åpner med det nye havområder for oljeindustrien for første gang på 25 år. Flere av dem går innenfor et område der havisen bidrar til å skape unike og sårbare økosystemer, ifølge Bellona.

Annonse

– Regjeringen overkjører nå i dag miljøfaglige råd og forsømmer sitt ansvar som forvalter av de sårbare havområdene i Arktis, sier petroleumsrådgiver Silje Lundberg.

– En skam

Beslutningen om å flytte iskanten og utlyse 23. konsesjonsrunde vekker raseri i en samlet miljø- og klimabevegelse. Natur og Ungdom mener oljeutlysninger er en skam.

– Skjer det en ulykke, finnes det ingen tilfredsstillende måte å rydde opp på. Denne utlysningen er en skam for norsk miljøpolitikk, sier Natur og Ungdoms leder Arnstein Vestre.

I alt 54 av de foreslåtte nye blokkene ligger i Barentshavet nord for Polarsirkelen, påpeker NU-lederen.

– Med denne konsesjonsrunden viser regjeringen at den fortsetter å lukke øynene for kunnskapen som sier at dersom vi skal unngå farlige klimaendringer, må vi la olja ligge i Barentshavet, sier Vestre.

Neste artikkel

Jubel i bygda: Får 60 millioner til legemiddelsatsing og 50 nye arbeidsplasser