Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hjorten presser bønder vekk

Store hjortestammer tvinger bønder i Hordaland til å gi opp gårdsdriften.

- Her går det mot nedleggelse. I melkeproduksjonen er det små marginer å gå på, så når hjorten gjør så stor skade har jeg ikke overskudd til å investere i nye driftsbygninger, sier bonde Jostein Gaasand på Søfteland i Os til Nrk Hordaland .

Gaasand har de siste årene sett mer og mer hjort rundt gården. Han mener at bestanden bør halveres.

- Den er helt ute av kontroll, hevder han.

Mye tyder på at hjortebestanden er rekordstor også i historisk perspektiv. I fjor ble det felt 35.689 hjort her i landet, og for første gang ble det felt færre elg enn hjort . Nytt er det også at hjorten har spredd seg over det meste av landet. I fjor ble det skutt hjort i alle fylker unntatt Finnmark, Troms og Østfold. For 15-20 år siden var hjorten en sjelden gjest øst for vannskillet.

Myndighetene har helt siden 70-tallet ønsket å øke hjortebestanden, og veksten har vært klart størst i de tradisjonelle hjorteområdene på Vestlandet.

Annonse

Gaasand er langt fra den eneste som fortviler.

- Hjorten er et problem i hele Hordaland. Den spiser opp avlingen så bøndene må ut og kjøpe fôr. Og det er forholdsvis kostbart, sier fylkeslederen i Bonde- og småbrukarlaget, Jarle Helland, til Nrk.

I tillegg til å beite ned store områder innmark, legger hjorten igjen avføring som gjør at heller ikke restene kan brukes til silofôr.

Kommende høst skal fellingskvotene økes i flere kommuner på Vestlandet. Men økningen er langt mindre enn det bøndene har bedt om.

Neste artikkel

Hjortefarm ønskjer vill hjort