Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hjemme hos Trygve Slagsvold Vedum

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum gleder seg til tradisjonsrik julefeiring hjemme på Bjørby gård sammen med familien. Her kan du se alle bildene fra besøket hos landbruksministeren.

- Velkommen!

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum er et stort smil da han noen få dager før jul tar imot Nationen hjemme på gården sin i Stange i Hedmark. Med minstejenta Mathea på armen viser statsråden oss inn i et julepyntet og ordentlig hjemmekoselig rødmalt kjøkken.

Fordeler og ulemper- Da vi flyttet fra Oslo, malte vi først kjøkkenet i kaffe latte, men fargen passet overhodet ikke inn i et så gammelt hus, sier Vedum, og ler sin karakteristiske latter.

Den eldste delen av huset på gården Bjørby, som Vedum tok over fra sine foreldre i 2005, er fra 1790.

- For meg er det et stort privilegium å få lov til å forvalte en sånn eiendom, hvor flere generasjoner har bodd før oss. Jeg er veldig interessert i gamle hus, og liker å tenke på alle gledene og sorgene som har utspilt seg her opp igjennom årene.

Samme år som Vedum tok over hjemgården, ble han også innvalgt som stortingsrepresentant for Hedmark og Senterpartiet. I 2009 ble han gjenvalgt, og i juni i år ble Vedum utnevnt som ny landbruksminister etter Lars Peder Brekk. Fra da av har han hatt mindre tid til å være hjemme på gården med døtrene Johanna (6) og Mathea (1,5) og kona Cathrine.

Les også: Vedum nominert på topp i Hedmark Sp

- Litt for lite tid til å være hjemme hos familien har vært den største ulempen med å bli statsråd. Det siste halvåret har jeg ikke rukket å være noe særlig hjemme i ukedagene, kun i helgene. Statsrådsjobben er altoppslukende, og slik sett også et familieprosjekt, sier han, og fortsetter raskt til den positive biten:

- Derfor har det vært en stor fordel at jeg er blitt statsråd for et område jeg virkelig brenner for. Jeg har vært interessert i landbruk hele livet, og det gjør at arbeidet føles viktig.

Annonse

Overbeviste regjeringenVedum beskriver sitt første halvår som landbruksminister som «veldig aktivt og meningsfylt». Raskt etter statsrådsutnevnelsen markerte han seg med utspill som at det er viktigere å verne matjord enn utmark, at det hadde vært bra med fri jakt på ulv i Norge, og ikke minst viktigheten av tollvern på ost og kjøtt.

- Hva har vært mest utfordrende i ditt første halvår som landbruksminister?

Les også: Trygve Slagvold Vedum til toll-åtak på Virke

- Det mest utfordrende var å få fram viktigheten av tollvernet innad i regjeringen. Tollspørsmål er veldig komplekse, og jeg måtte prøve å få fram konsekvensene av å ikke innføre prosenttollen. Da jeg viste til at landbruket utslettes i flere fylker dersom én av dagligvarekjedene bytter ut de norske ostene Norvegia, Jarlsberg og Synnøve Finden med importerte varianter, forsto regjeringen alvoret.

- Og hva har vært din beste opplevelse?

- Tollsaken har også vært min beste opplevelse. Jeg har opplevd å få gjennomslag for en sak som betyr enormt mye for næringen. Ellers har det vært fantastisk å reise rundt i landet og møte mange flinke folk.

Fram med det positiveMathea har lagt ut på en liten krabbetur under kjøkkenbordet, og Vedum dukker ned for å hente henne fram. Samtidig forklarer han hvordan de positive sidene ved landbruket bør løftes fram.

- Det viktigste er måten folk i landbruket selv beskriver landbruket. Skryt av dere selv, pleier jeg å si når jeg er ute og møter folk. Jeg mener at de som jobber i landbruket må bli flinkere til å fortelle om det positive ved næringen, både ved maten de skaper og alle de positive ringvirkningene som landbruket fører med seg. Denne høsten har vi sett at det norske landbruket har enorme motkrefter. Det kan i hvert fall virke sånn i mange medier. Men jeg tror at landbruket egentlig har mer støtte enn det deler av Oslo-pressen gir inntrykk av. Det er imidlertid bra at lokalmat gis så mye positiv oppmerksomhet for tiden. Oslo-pressen må bare huske på at vi hadde ikke hatt lokalmaten om vi ikke hadde hatt landbruket.

Les hele intervjuet med Slagsvold Vedum i Nationens eAvis lørdag 22. desember

Neste artikkel

Senterungdomen vil kutte EØS-midlane: – Usosialt og usolidarisk