Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Historisk, delvis ny og delvis resirkulert regjering 

Med Venstres inntog var det duket for rokade med fem nye statsråder. Fire måtte ut, fem fikk nytt departement og resten fikk fornyet tillit der de er.

Ny regjering: Erna Solbergs andre regjering med nye statsråder.
Ny regjering: Erna Solbergs andre regjering med nye statsråder.

Flankert av Frp-leder og finansminister Siv Jensen og Venstre-leder og nyslått kulturminister Trine Skei Grande, kunne statsminister Erna Solberg (H) presentere en historisk regjering.

– Vi skaper historie når vi danner en regjering med tre kvinnelige partiledere, sa Solberg, som også spøkte med at den nye blågrønne regjeringen har sans for resirkulering

– Denne regjeringen er opptatt av å bruke ressurser på nye områder. Det kan man si at vi også gjør her i dag, sa statsministeren.

I tillegg til de mange rokeringene blir det også endringer i departementenes struktur.

Solberg trakk spesielt fram innvandrings- og integreringsfeltet. Tidligere kommunal- og moderniseringsminister Jan-Tore Sanner (H) skal lede integreringsarbeidet som kunnskaps- og integreringsminister, mens Frps Sylvi Listhaug får ansvaret for innvandring i rollen som justis- og beredskapsminister.

– Hun skal lede ett av de departementene som står foran svært mange reformarbeider samtidig for øyeblikket, sa Solberg

Les også: Solberg – Utviklingsminister er viktigere enn EU-minister

Oversvømt på Slottsplassen

Også Grande, som tidligere onsdag ble oversvømt av blomster og gratulasjoner da regjeringen ble presentert på Slottsplassen, mener dette er en historisk dag.

– Det er tolv år og tre måneder siden sist vi var i regjering. Vi er laget for å være et regjeringsparti, og det er på tide at vi kom tilbake. Dette er en stor dag i Venstres historie, sa partilederen.

I tillegg til Grande trer Ola Elvestuen, som blir ny klima- og miljøminister, og Iselin Nybø, som blir statsråd for forskning og høyere utdanning, inn i regjeringen fra Venstre.

– Ola har jobbet med dette feltet nesten hele livet, og med flyttingen av Enova til Klima- og miljødepartementet får vi et tungt departement. Det er viktig for Venstre for å få satt ut i livet de målsettinger vi har fått støtte for, sa Grande.

Annonse

Les også: Vedum:- Høyere konfliktnivå med Elvestuen som klima- og miljøminister

Eldre- og helseminister

For Frps del var det kun Listhaug som ble resirkulert. Ut gikk tidligere justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen og tidligere barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne.

Jensen takket begge to for innsatsen og erklærte tillit til Listhaug i hennes nye rolle, men var mest opptatt av den nyopprettede stillingen eldre- og helseminister. Den skal bekles av Åse Michaelsen og blir underlagt Helse- og omsorgsdepartementet.

– Eldre lever stadig lengre, og er en ressurs for oss som har bygget opp landet og gitt oss mye rikdom. Denne ministerposten er rett og slett en god idé, sa Jensen.

Les ogsp; WWF: Elvestuen kan bli en handlekraftig klima- og miljøminister

Stortingets rikeste

Også Høyre får en fersk minister i Solbergs utvidede regjering. Nikolai Astrup, som ble innvalgt på Stortinget i 2009, skal bekle en gjenopprettet statsrådspost som bistands- og utviklingsminister. Dette mens han innehar den uformelle tittelen «Norges rikeste politiker».

Høyre er også partiet der det rokeres mest. I tillegg til Sanner får Linda Hofstad Helleland, Monica Mæland og Torbjørn Røe Isaksen alle nye jobber. Helleland går fra kultur til barne- og likestillingsminister, Mæland overtar for Sanner i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, mens Røe Isaksen overtar for Mæland i Næringsdepartementet.

Marit Berger Røsland (H) og Vidar Helgesen (H) slår følge med Amundsen og Horne ut av regjeringen, mens følgende statsråder blir sittende:

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), helseminister Bent Høie (H), samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H), landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp), fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

Neste artikkel

– Gjør det dyrere med elbil i distriktet