Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hevder rovdyr dreper 130 rein hver dag

Reineiere i Finmark krever erstatning for 47.424 dyr, en firedel av hele bestanden.

- Vi sier ikke at gaupe og jerv spiste over 47.000 dyr, men de kan ha drept så mange, sier Nils Henrik Sara, leder for Norske Reindriftssamers Landsforbund til Dagbladet.

Kun 542 drepte dyr kunne dokumenteres, og Fylkesmannen i Finnmark aksepterte et tap på 10.452 dyr basert på skjønn. Forskere antyder at reineiere kan ha oppgitt dødfødsler og aborter som rovdyrtap, men Sara avviser at det svindles med rovdyrerstatningen. - Langt ifra. I fjor forsvant det over 57.000 dyr, og spørsmålet er hvor ble de av. Naturen tar tilbake 10 prosent, men hva med resten? Vi mener drøyt 47.000 kan være tatt av rovdyr, sier Sara. Gaupebestanden i Norge er på i underkant av 500 dyr. Flest gauper finner man i Midt-Norge, ifølge Norsk institutt for naturforskning (NINA). Jervebestanden er noe lavere, i overkant av 300 dyr. Forsker Torkild Tveraa ved NINA i Tromsø mener rovdyrene kan frikjennes for massedrap av rein. NINA har forsket på reindriften i Finnmark i mange år.

Annonse

- Det som oppgis, er aborter og dødfødsler fordi reinen sulter. I den grad det er dyr som faktisk er drept av rovdyr så er det god grunn til å anta at det er dyr som i utgangspunktet var så svake og avmagrede at de ville ha dødd uansett, sier Tveraa. (©NTB)

Neste artikkel

Nedgangen i antall rovviltskader fortsetter