Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hestehold øker i Norge: - Stort potensial for landbruket

Antallet hester i Norge anslås til rundt 125.000 i ny rapport. Hestenæringen er en ressurs for landbruket, ikke en trussel, sier Norsk Rytterforening.

Rapporten om hest i Norge, som er skrevet av Maja Farstad og Jostein Vik på oppdrag for Norsk senter for bygdeforskning, estimerer antall hester i Norge til rundt 125.000. De siste årene har estimatene variert. I 2009 var anslaget mellom 50.000 og 65.000 dyr, i fjor rundt hundre tusen.

De fleste som driver med hest i Norge (72 prosent), driver på hobbybasis. Det store flertallet av dem er kvinner.

Mangler sentralt registerDe store variasjonene i tallene skyldes at det ikke finnes noe sentralt register for hestehold i Norge.

Les også: - Hestekjøpere bør ha godkjenning

- Jeg ser for meg at det kan være Mattilsynet eller Landbruksdepartementet som har det øverste ansvaret for et slikt register. Det er viktig for å kunne kartlegge hestenæringen i Norge, sier Vik og legger til at han ikke tror papirarbeidet med et sånt register skremmer folk bort fra å ha hest.

- De som driver med hest, bruker alt så mange ressurser på det at litt papirarbeid ikke vil være avgjørende, sier han.

Landbruket henger ikke medTallene viser at antallet hester i Norge øker. Norsk Hestesenter (NHS) som blant annet utdanner ridelærere og Norsk Rytterforening (NRF), melder om økt hesteinteresse i Norge. Samtidig henger ikke landbruksnæringen med på utviklingen, mener foreningen.

Les også: Den norske hesten skal reddes

- I fjor ble det avlet omtrent 3000 hester i Norge, mens tallet på importerte hester var ti ganger så høyt, sier styremedlem Roger Ruud i NRF.

Han mener landbruket bør ta i mot mulighetene som følger med hestepopulariteten med åpne armer.

-En ny rapport for Norsk Senter for Bygdeforskning anslår antallet hester i Norge til å være 125.000, og antall hesteeiere til å være rundt 50.000.

Annonse

- I Sverige skaper hestenæringa verdi for 50 milliarder i året. I Danmark er hesteavl en viktig del av BNP, sier han.

Han sier dyrking av spesialtilpasset hestehøy kan åpne for et stort marked. I tillegg trekker han fram avl som et område med potensiale.

- Avl av hest kan gi en god tilleggsinntekt. For ett føll kan bonden få mellom 30. og 50.000. For et lam får bonden kanskje 700 kroner, sier Ruud.

- Fører til flere jenter i landbruketNorsk Hestesenter (NHS) er den eneste fagskolen i Norge som lærer opp studenter i faget hest. Ridelærere, hovslagere og travtrenere går ut fra skolen hvert eneste år, og interessen for studiene er økende.

Direktør Vegard Thune er enig med NRF når det gjelder hestens verdi for landbruket. Han trekker også fram et annet aspekt.

Les også: Trenger hjelp til å telle hester

- Hest er noe kvinner er ledende på i Norge. Det er flere jenter som ønsker å ta over familiebruket for å drive med hest, sier Thune og legger til at det er stort behov både for stallplass, fôr og beiteområder for hest.

Ingen skam å være hobbyKonfrontert med påstanden om at hestehold står i fare for å utkonkurrere norsk matproduksjon, sier Roger Ruud at norske bønder bør gå i seg selv.

- Det er masse utviklingsmuligheter i hest som også landbruket tjener på. Dessuten, hva er galt med å ha hest som hobby så lenge det genererer inntekt, spør Ruud, som selv eier en rideklubb i Grimstad.

Neste artikkel

Rapport: Slik skal EU styrke distriktsjordbruket