Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

- Heste-kjøpere bør ha godkjenning

- Det burde være en godkjenningsordning for folk som skal eie så krevende dyr, sier Roar Øvrebø, formann i Norsk hesteeierforbund.

- Det burde vært et sertifikat som viste at de hadde et minimum av kunnskaper om dyrehold og dyrestell. Hester er store og uhåndterlige dyr, og skikkelig stell krever helt andre kunnskaper enn for å ha hund eller katt, sier Øverbø til Nationen.

Misforstått godhet

Roar Øvrebø, som organiserer travhesteierne, ser ikke bort fra at noen av medlemmene kan ha solgt eller gitt hest til ukyndige.

- Misforstått godhet kan være årsak til å gi eller selge en hest til folk som ikke aner hva de begir seg ut på, og slike er det en del av. For noen år siden kom jeg over en utsultet ridehest. Ungen i huset hadde ansvaret for fôring, og fortalte at den svære hesten fikk noen yoghurtbeger med kraftfôr hver eneste dag. Ungen visste ikke bedre, og foreldrene brydde seg tydeligvis ikke, sier Øverbø.

Flere og flere hester lever under dårlige kår, og hestehold toppet listen over bekymringsmeldinger til Mattilsynet i fjor. Meldingene gjelder hester som ikke får det de trenger av mat og omsorg. Flere ganger har Mattilsynet kommet over hester med så store skader at avliving har vært eneste utvei.

Annonse

- Det å holde hest er krevende, både kunnskapsmessig og økonomisk, og mange hesteeiere har ikke tilstrekkelig kompetanse, sier spesialinspektør Einar Vatle i Mattilsynet til NRK.no.

Mattilsynet kan, med hjemmel i dyrevelferdsloven, fatte vedtak om aktivitetsforbud for å hindre at dyr utsettes for lidelse i framtiden. Tidligere måtte det rettsavgjørelse til for å frata folk retten til å holde dyr.

«Gi bort»-pris

Mange av sakene starter med en annonse der en hest er til salgs for «gi bort»-pris eller for noen få tusenlapper. På annonsestedet finn.no fikk vi i dag 3261 treff i kategorien hest. Noen gjaldt beiter, fôr og stallplass, men de aller fleste lokket med billige hester. Fra shetlandsponnier til tre-fire tusenlapper og hele skalaen videre oppover til andalusierhingst og andre spesialhester til rundt 100.000 kroner. Andre annonsesteder flommer også over av annonser for hest. En bit av markedet handler om hester som ellers ville blitt avlivet. - Hester som er skadet eller har kroniske lidelser, blir ofte gitt bort eller solgt veldig billig fordi eieren vil slippe unna utgifter til avliving og destruksjon. Det handler gjerne om konkurransehester som på grunn av medisiner ikke egner seg for slakt, sier Vatle til bladet Hestesport.

Feilfôring

Lave priser og stort utvalg har gjort hest til kjæledyr, og både Vatle og andre fagpersoner ser altfor ofte forhold som viser at eieren ikke har ant hva hestehold innebærer. - Å anskaffe hest er en risikosport, og jeg vil advare sterkt mot at folk skaffer hest som billig kjæledyr. Ved Mjøsa Hesteklinikk behandler vi mye sykdom som kunne vært unngått dersom eieren visste bedre, sier veterinær Lisel Huse Olsen til h-a.no. Hovsykdommen forfangenhet er den vanligste årsaken til at klinikken må avlive hester. Det er en betennelse som oppstår i forbindelse med sykdommer i mage/tarm, og skyldes feilfôring. - Sykdommen kan leges, men da er hesteeier avhengig av å få hjelp av en god hovslager, sier Huse Olsen.- Dersom folk ikke har råd til å betale for hesten, er det ikke sikkert de har råd til å betale fôr og stell heller, sier Vatle. Mange av hestene har unoter eller gemytt som gjør dem til en fare i nye omgivelser.- Det er et veldig ansvar å gi bort en vanskelig hest. I slike tilfeller må hesteeieren si klart fra hvordan det er med hesten. Eieren må også være sitt ansvar bevisst og ta jobben med å undersøke hvem som overtar hesten, sier Vatle.

Neste artikkel

Kraftig økning i skader på kjæledyr: – Det bekymrer oss