Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Helge Lund slutter: Tord Lien venter å bli hørt i Statoils lederjakt

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) forventer å bli holdt oppdatert når Statoil skal ut på lederjakt.

– Jeg har reflektert over det faktum at vi har lang og god erfaring med at Statoil har hatt norske ledere. Det er et perspektiv jeg er trygg på at styret vil ha med seg, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp). Foto:  Ketil Blom Haugstulen
– Jeg har reflektert over det faktum at vi har lang og god erfaring med at Statoil har hatt norske ledere. Det er et perspektiv jeg er trygg på at styret vil ha med seg, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp). Foto: Ketil Blom Haugstulen

Lien understreker at det er styrets oppgave å finne Helge Lunds etterfølger, men legger til at med statens 67 prosent eierandel i selskapet, vil det være naturlig å bli kontaktet.

På spørsmål om det er viktig at en ny konsernsjef er norsk, sier Lien til DN:

– Jeg har reflektert over det faktum at vi har lang og god erfaring med at Statoil har hatt norske ledere. Det er et perspektiv jeg er trygg på at styret vil ha med seg.

Norsk pass

Styreleder Svein Rennemo legger vekt på at topplederen skal konkurrere internasjonalt.

– En Statoil-leder må forstå norsk samfunn og opparbeide seg tillit, også hos vår største eier. Men det krever ikke norsk pass, sa han under onsdagens pressekonferanse.

Statoil-styret har allerede satt ned et underutvalg bestående av fire personer som i tillegg skal dra nytte av en ekstern konsulent for å finne Lunds etterfølger.

Aker vs. internt

Aker-toppsjef Øyvind Eriksen er et navn som blir trukket fram av kilder NTB har snakket med. Det blir pekt på Statoil også gikk til Røkke-sfæren for ti år siden, da Helge Lund ble hentet fra sin daværende jobb som konsernsjef i Aker Kværner.

Eriksen er jurist, og var blant annet styreleder i Volvo Norge før han ble konsernsjef og daglig leder i Aker ASA.

Av interne kandidater blir Lars Christian Bacher trukket fram som den heteste kandidaten av kilder Aftenposten har snakket med. Han har internasjonal erfaring blant annet fra den omstridte satsingen i Canada, han kjenner bransjen og han kan manøvrere i farvannet mellom politikk og næringsliv, blir det påpekt.

Må kjenne Norge

Annonse

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til NTB at Statoils nye leder må forstå samfunnskontrakten i Norge – at olje og gass er folkets eiendom.

Flere peker på det samme: Den nye lederen må kjenne norske forhold. Hodejeger Lars Esholdt i Esholdt Executive Search tror vi snakker om en nordmann med erfaring og kompetanse fra et utenlandsk selskap.

Det er kun fem-seks år siden at man tok en beslutning i Statoils styre om at styremøtene skulle gjennomføres på engelsk. Jeg tror man vil gå for en konsernsjef fra den nordiske kulturkretsen, sier Esholdt til DN.

Ønsker kvinne

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad har vært nestleder i Statoil-styret og olje- og energiminister. Hun ser gjerne en kvinne ved lederroret.

– Jeg ønsker en sjef som ikke undervurderer betydning av norsk sokkel, men tvert imot anerkjenner at dette må være bunnplanken. Det vil være bra om det finnes en norsk sjef som kan ta jobben, og fantastisk om det hadde vært en kvinne. Det hadde kledd Norge godt, sier Arnstad til NTB.

Advokat Alexandra Beck Gjørv – sist kjent som leder av granskingskommisjonen etter 22. juli – har jobbet både i Statoil og i Hydro. Hun var en av de kvinnelige mulige kandidatene som ble trukket fram onsdag. Administrerende direktør Grete K. Moen i Petoro og lederen for den norske virksomheten til Gaz de France, Maria Moræus Hansen, var andre navn på listen.

Norsk i utlandet

Hodejeger Per Inge Hjertaker i Headvisor peker ifølge DN på tre nordmenn med toppjobber i internasjonale energiselskaper som han mener alle kan være aktuelle:

Øystein Løseth som er toppsjef i svenske Vattenfall, konserndirektør Jørgen Kildahl i tyske Energi Eon (nevnes av flere) og konsernsjef Pål Kibsgaard i oljeserviceselskapet Schlumberger.

Neste artikkel

EU blinker ut CO2-lagring i Norge som nøkkelprosjekt