Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Grüne Woche: Moskus fra Dovre ble eksklusiv forrett

Nytt av året på den norske standen på Grüne Woche er moskus. Et problem ble til en kulinarisk spesialitet som skal lokke turister til Dovre.

Den norske standen på Grüne Woche er en oppvisning av det ypperste av norsk lokalmat, med geleer, gourmetkjøtt, laks og lekre oster. I år introduseres produkter fra et nytt dyr for publikum i Berlin.

Det er vertskapet på tradisjonsstedet Kongsvold Fjeldstue ved inngangen til Dovrefjell som gjennom 15 år har utviklet moskus til avanserte forretter.

Les også: Grüne Woche i Berlin åpnet

De bruker moskus som likevel må skytes. Det er et problem når moskusen trekker bort fra sine kjerneområder inn mot gardsbruk eller toglinja. Moskushodet som er med til Berlin, kommer fra et dyr som var på vei inn i en tunnel. Vertskapet på Kongsvold fant ut at de kunne bruke kjøttet.

Hvordan smaker det?

Moskus er et sauedyr. Det smaker litt får, litt vilt og har dessuten en tredje smak som kan minne litt om hestekjøtt, litt søtaktig, sier Knut J. Nyhus til Nationen.

Nettopp denne smaken stiller store krav til tilberedningen. Kjøttet passer best til kalde retter som kan skjæres tynt, fra pateer til spekepølse.

Se bilder fra Grüne Woche øverst i saken.

Perfekt som forrett, sier Nyhus. Kongvold Fjeldstue tilhører de historiske hotell og spisesteder og har også reinsdyrkjøtt som spesialitet.

Den norske standen på Grüne Woche er et viktig møtested for lokalmatprodusenter og reiselivsnæringen. Kokkene spiller en nøkkelrolle når det gjelder å få mer lokalmat inn i reiselivet.

En ildsjel for lokale råvarer er Bodil Fjellestad Eikrem, den nye bondelagskokken for perioden 2013-2014. Hun er kjøkkensjef ved Gloppen Hotell i Sogn og Fjordane.

Annonse

Les også: Her er den nye bondelagskokken

Leder i Norges Bondelag, Nils Bjørke, overrakte stipendet på 100.000 kroner til Fjellestad Eikrem i forbindelse med åpningen av Grüne Woche. 31-åringen er fra Sandane i Sogn og Fjordane og har vært ved Gloppen Hotell siden 2006 og hun har utmerket seg ved å satse på råvarer fra lokale bønder.

Stipendpengene vil hun bruke til å videreutvikle dette samarbeidet og skrive bok om tradisjonsrike oppskrifter. Hun oppfordrer andre kokker til å samarbeide med lokale produsenter. - Da blir maten best, sier Fjellestad Eikrem som er den niende i rekken av bondelagskokker. Hun vant stipendet i konkurranse med 27 andre kandidater.

Tradisjon

Den tyske landbruksministeren Ilse Aigner (CSU) var blant de første som fikk smake på norske godbiter under åpningen av Grüne Woche i Berlin. Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og ambassadør Sven Svedman var stolt vertskap.

Det er blitt tradisjon at den tyske landbruksministeren besøker den norske standen under sin faste rundgang på matmessens første dag. Med i Aigners følge var Berlins borgermester Klaus Wowereit og den nyvalgte lederen Joachim Rukwied i det største tyske bondelaget DBV.

Stolt

Aigner tok seg tid til en prat med sin norske kollega og husket med glede tilbake på besøket i Norge under Ski-VM, mens hun smakte på sild, elg og bringebær med rømmekrem. Den matglade «partyborgermesteren» Wowereit bemerket at elg er godt å spise, men farlig å møte på veien.

- Jeg er stolt over den norske standen, sier ambassadør Sven Svedman til Nationen. - Her er det flotte produkter som presenteres av flotte mennesker. Og med presentasjon av norsk trearkitektur som en tilleggsdimensjon, sier han med henvisning til at det er brukt mye tre i byggingen av standen og. Informasjonsheftet «En reise i Norsk TREarkitektur» lanseres i tysk utgave under messen.

- Det gleder mitt skogbrukshjerte å se hvordan norsk tre vises fram her, sier småbrukarlagets leder Merete Furuberget til Nationen.

Neste artikkel

Nytt år med utfordringer for bønder med sesongarbeidere