Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Gründerbedrift vil satelittovervåke sau

Fire gründere fra Trøndelag står bak findmysheep.com, et e-bjelle produkt som satelitter kan fange opp signaler fra. Produktet skal testes ut på sauer i Rennebu og Oppdal i sommer.

Håkon Innerdal fra Oppdal, Arnstein Solem, Marit Mjøen Solem og Halvor Mjøen fra Kvikne er gründerne som har utviklet e-bjelleproduktet, ifølge avisa Oppdalingen.

Produktet er en såkalt e-bjelle, med komponenter som satellitter kan fange opp signaler fra. Firmaet har de kalt findmysheep.com.

Les også: Sauebjelle med SIM-kort får sauen hjem

Bønder i flere land, blant annet Brasil, har allerede meldt interesse for produktet, ifølge lokalavisa.

Bedriftens e-bjelleprodukt skiller seg ut fra lignende sporingsprodukter ved at de bruker satelittsporing i stedet for f. eks. radiosporing.

Egne efaringer

Det var egne opplevelser som var grunnlaget for ideen. Familien Mjøen Solem på Storeng gård på Kvikne manglet fremdeles 20 prosent av lammene sine i november 2009. De dro ut på fjellet for å lete.

- Vi så ingenting, hørte ingenting. Da fant vi ut at - hallo! Det er 2009. Det må finnes ting å henge på sauen som gjør at en kan spore dem. Det må finnes teknologi som fungerer, slik at en slipper å holde på slik og lete på måfå, sier Arnstein Solem til Oppdalingen.

Les også: Radiobjeller til fjells

Annonse

Det viste seg fort at alt sporingsteknologien som fantes var avhengig av mobilnett, som det finnes lite av i deres beiteområde. Alternativet var å sette opp bakkestasjoner og bruke radiopeiling, noe som var for dyrt. De bestemte seg derfor for å finne opp noe selv.

Prøves ut på dyr

De snublet over satellittselskapet de kunne bruke ved en tilfeldighet.

- De aller fleste slike satellitteiere er militære, men selskapet vi fant driver kommersielt. De har blant annet en personsøker, en skredsøker som går via satellittsignaler. Også havkajakkfolk har et slikt sporingssystem de benytter seg av som går via satellitter de leier, sier Marit Mjøen Solem.

Les også: Vil bruke radiobjeller

Deretter har de prøvd forskjellige type bokser og beholdere før de endte opp med å bruke bjelle. De har testet produktet på sine egne dyr med gode resultater, og i sommer skal flere dyr i nærområdet få teste bjellene.

Håkon Innerdal har laget et system på nett der bøndene kan følge med på sporing og kart, så man kan følge med på hvor sauene er, har vært, og tempo de beveger seg i.

For tiden jobber gründergjengen med å finne opp satelittsystemer som kan monteres på lam, det er foreløpig uvisst hva resultatet blir.

Neste artikkel

Bondelaget måtte krympe planlagt kontorbygg