Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Glyfosat er farlig

Round up med glyfosat. Foto: Svein Egil Hatlevik

Det er ikke den mulige kreftfaren som er hovedproblemet med glyfosat. Jeg vil henvise til Kari Gåsvatns meget gode kommentar i Nationen 4. januar 2016 om «Glyfosat som farlig eksperiment». Blant annet henviser hun til den norske mikrobiologen Jan Raa som kaller Glyfosat et «miljøeksperiment av verste sort, med alvorlige konsekvenser for folkehelsenÌ.

Stikkordet her er tryptofan, en aminosyre som både dyr og mennesker må ha, men ikke lager selv, og som må tilføres via kosten. Glyfosat blokkerer dannelsen av tryptofan i naturen og kroppen, og fører til at blant annet mennesker ikke får tilført den mengde tryptofan de trenger, og derfor utvikler forskjellige sykdommer som genskader, reproduksjonsskader og skader på nervesystemet, og at grønne planter (unntatt gran og furu) visner.

Det er påvist glyfosat i blodet og urinen hos landbruksarbeidere (og gartnere), og økt forekomst av muggsopp (fusarium) på korn. Produsenten av glyfosat er firmaet Monsanto, som også står bak DDT, Agent Orange og Aspartam.

Annonse

Jeg oppfordrer herved Nationen til å sende Kari Gåsvatns kommentar om glyfosat i reprise.

Neste artikkel

Bayer-aksjen stuper etter glyfosat-erstatning i USA