Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Gir kraftlinjene skylden for prisforskjellene

Landsamanslutninga av Vasskraft- kommunar og Energi Norge under- streker betydningen av å forbedre sentralnettet.

Vennesla-ordfører Torhild Bransdal (KrF) er nestleder i Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar (LVK). Hun ville selv svart ja til at hele landet bør ha lik strømpris.

Les også; Nordmenn flest vil ha én strømpris

- Det er klart det virker urettferdig med de ulike prisregimene, sier Bransdal.

- Uriktig framstiltHun synes også det er urettferdig at folk tror vannkraftkommunene skor seg på høye strømpriser.

- Det er en oppfatning av at vannkraftkommunene er en haug med rikinger. De fleste er minsteinntektskommuner, men det er de få, rike som blir trukket fram, sier hun.

LVK-nestlederen tviler på om nordmenn flest vet at det er markedet som styrer strømprisene.

Bransdal gir utilstrekkelige overføringsnett skylden for de store prisforskjellene. Etter hennes mening må nettet bedres for at strømkunder over hele landet skal kunne få noenlunde lik pris.

Annonse

- Og skal vi få lave strømpriser må vi øke utbyggingen. Det er mye å hente innen vannkraft, men da må kommunene der utbyggingen skal skje, få tilstrekkelig kompensasjon for det, sier hun.

All skyld til sentralnettetAdministrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge, en interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for energibedrifter, er enig med Bransdal i at overføringsnettet må utbedres.

- Det viktigste tiltaket for å redusere de regionale prisforskjellene, er å styrke overføringsnettet. Det betyr fortgang i byggetillatelser og bygging av sentrale linjer, sier Ulseth.

Han er ikke overrasket over den store andelen som ønsker lik strømpris, men mener at dagens system med ulike prisområder fungerer godt.

- Systemet gir oss informasjon om hvor det er mangler, altså hvor vi bør investere i nett eller produksjon, sier direktøren i Energi Norge. Han er klar på at høye strømpriser ikke utelukkende gir høye inntekter for kraftselskapene.

- Pengene stopper ikke hos kraftbransjen. Sju av ti kroner går til det offentlige, så kraftbransjen er en betydelig inntektskilde for stat og kommuner, sier han.

Neste artikkel

Usikkerhet i Europa kan påvirke norsk forsyningssikkerhet