Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Gigantplante kveler deler av Askim

Enkelte steder i Askim gror over av en svartelistet kjempeplante, som det er både dyrt og vanskelig å fjerne.

Parkslirekne begynner å bli et bokstavelig talt stort problem, og hennes venninner kjempeslirekne og hybridslirekne er ikke stort bedre. Foto: Colourbox
Parkslirekne begynner å bli et bokstavelig talt stort problem, og hennes venninner kjempeslirekne og hybridslirekne er ikke stort bedre. Foto: Colourbox

En gigantplante er i ferd med å bre seg i Askim i Østfold. Den kveler all annen vegetasjon som er i nærheten, skriver Smaalenenes Avis, spesielt i Vamma og Kykkelsrud.

Det skal dreie seg om planten Parkslirekne, som er svartelistet i Artsdatabanken.

Enkelte steder i området gror planten nærmest vilt. Hytter blir omringet før den vokser videre inn i skogene.

Hva skjer om 100 år?

Rådgiver Finn Frøshaug og saksbehandler Annica Svendsen på landbrukskontoret i Hobøl, Spydeberg og Askim oppfordrer grunneiere til å være observante.

– Vi kan ikke pålegge grunneiere å fjerne planten, men vi kan oppfordre til det. Tenk hvordan naturen vil se ut om 100 år om planten får bre seg uten at noe gjøres for å fjerne den, sier de til Smaalenenes Avis.

Planten har et underjordisk system av kraftige røtter og jordstengler vokser det opp tykke, rake stengler som blir 1–2,5 m høye, av og til mer, ifølge Artsdatabanken. Planten har ikke noe her å gjøre, og kommer fra Øst-Asia, hovedsakelig Japan.

En stengelbit kan bli til plante

Flytting av jordmasser, hageavfall og veikantslått er trolig de viktigste årsakene til spredning av parkslirekne. Maskiner og utstyr kan også lett bidra til spredning av planten. Både stengelfragmenter og biter av jordstengler på størrelse med en fingernegl kan gi opphav til nye planter, ifølge Fagus rådgivning.

Det er ikke bare indre Østfold som har merket problemet. Også Avinor prøver å få bukt med parkslirekna rundt Gardermoen flyplass, mens både Bergen og Trondheim omtaler de i sine handlingsplaner.

«Verdens største hunn»

Annonse

Det blir påstått at det bare er ett parkslirekneindivid som er innført til Europa, og at dette individet, omtalt som «verdens største hunn» er utgangspunktet for spredningen av arten.

I fjor sommer vedtok regjeringen å forby flere planter som fortrenger norske arter og kan føre til at de dør ut for alltid. Parkslirekne var en av dem. Samarbeidsrådet for biologisk mangfold har uttalt at det å gi blaffen og la svartelistede planter spre seg ukontrollert, er det samme som miljøkriminalitet.

Dessverre har få kommuner gode rutiner for hva de gjør med nordmenns hageavfall, selv når det er forskriftsmessig kastet. Det kan føre til at svartelistede arter sprer seg i naturen.

Vanskelig å fjerne

Å fjerne planten er både tidkrevende å dyrt. Om bestanden ikke er for stor, kan det dekkes til med duk og eventuelt nye masser, skriver Sabima.

Gjentatt slått og hard beiting over flere år kan også utarme bestandene. Kantslåmaskiner kan spre arten med stengelfragmenter til nye områder. Alle planterester som fjernes må komposteres eller varmebehandles til minimum 70 grader C.

Større bestander må sprøytes. Det mest effektivte tiltaket er behandling med glyfosat to ganger i året til forekomsten er borte. En må regne med å bruke flere år på arbeidet.

Neste artikkel

Ubehagelig om sitka