Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Galven-tispa har stått opp fra de døde - igjen

Den omstridte ulvetispa dukket opp i Eidskog etter å ha vært sporløst forsvunnet siden i høst.

Galven-tispa har flere forsvinningsnumre bak seg. Nå har ulven atter vist seg til syne.

Ferske DNA-analyser av ekskrementer viser at Galven-tispa er i Eidskog-området i Hedmark. Ulvetispa har vært sporløst forsvunnet siden signalene fra radiosenderen opphørte i høst.- Statens naturoppsyn (SNO) har sporet to ulver som går sammen i Eidskog-området. DNA-analyser viser at den ene er en hannulv og den andre er Galven-tispa. Mye tyder på at ulvetispa har etablert seg i området med en partner, sier leder Morten Kjørstad i Rovdata en pressemelding.Tok bilde av ulvUlvetispa ble oppdaget igjen etter at en privatperson tok kontakt med Statens naturoppsyn (SNO) i slutten av januar med et foto av et ulvelignende dyr i Eidskog med radiosender.- SNO vurderte dyret til å være en ulv og fulgte observasjonen opp med undersøkelser i felt. De fant ekskrementer i området, som nå har blitt analysert ved laboratoriet til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim. Prøvene viser at Galven-tispa er funnet igjen, sier Kjørstad.

Verdifulle generUlvetispa ble merket med radiosender i mars i fjor og ble fulgt fram til signalene forsvant i høst.

Tispa er avkom etter en finsk-russisk immigrant og kan være et verdifullt bidrag til en skandinavisk bestand med ulv, som er preget av innavl.

Tispa ble i mars i fjor merket og flyttet fra et konfliktfylt område på vestsiden av Glomma, hvor den hadde tatt mange sauer.

Tispa ble sluppet fri på østsiden av Glomma innenfor Kongsvinger kommune.

Annonse

Nationen har tidligere regnet ut at Galven-tispa har kostet skattebetalerne over 2 millioner kroner.

De store ressursene som er brukt på å finne, fange og flytte ulven har skapt raseri både blant bønder og opposisjonen på Stortinget.

- Ytterligere sporing vil nå bli gjort i Eidskog-området, slik at vi får mer kunnskap om den nøyaktige områdebruken til disse to dyrene. Sporingene blir utført av SNO og Høgskolen i Hedmark, som har ansvaret for datainnsamlingen i felt, sier Kjørstad.

Så gjenstår det å se om Galven er ferdig med å leke katt og mus med ulveforskerne.

Neste artikkel

Hvalrossen Freya er avlivet