Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Full strid mellom Pelsdyralslaget og filmselskap

Pelsdyralslaget går nok en gang til angrep på metoden i filmen «Pels» . – Både nødvendig og forsvarlig, svarer produksjonsselskap og kaller Pelsdyralslaget for «løgnere».

Piraya Film, som har produsert den kontroversielle filmen om pelsnæringen, beskylder Pelsdyralslaget for løgn. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase

Tirsdag gikk Mattilsynet hardt ut og var forbannet over funn i filmen Pels. Også Peldyralslaget tordner kun timer før filmen vises på NRK-Brennpunkt. Det er særlig metoden som er brukt for å lage den kontroversielle filmen, som opprører laget.

– Her har vi en dyrevernsaktivist som har gått rundt og filmet med skjult kamera helt til han har fått de utsagnene fra bøndene han ville ha. Flere av dem lurte på om han var tungnem fordi han spurte så mange ganger om hvordan man gjør ting, sier Guri Wormdahl til Nationen.

Les også: Se Pelsdyralslagets reklameannonser mot NRK

Usant

Denne gangen tar produksjonsselskapet Piraya Film, som har produsert «Pels», ordentlig til motmæle.

– Utsagnene til Wormdahl er ganske enkelt usanne, og det er hun klar over. At en person som er under opplæring på en pelsfarm stiller spørsmål om regler og etikk er helt naturlig, skriver produsentene Bjarte Mørner Tveit og Torstein Grude i Piraya Film, i en e-post.

De to mener metoden med skjult kamera både er nødvendig og forsvarlig.

– Det vil komme fram i filmen og vises allerede av responsen. Det er ingen annen måte å eksponere holdningene og regelbruddene på enn å observere næringen fra innsiden.

– De må gjerne si at jeg lyver, men jeg har det fra mange bønder at det virket som filmskaperen fisket etter uheldige uttalelser, kontrer Wormdahl.

Annonse

Les også: NRK dropper trailer for omstridt pelsfilm

Bedragerske

Hun står på at filmen er laget av en dyrevernsaktivist som kun vil ha næringen avviklet. Filmen mener hun derfor overhodet ikke gir et representativt bilde.

Piraya trekker derimot fram at filmen er laget i samarbeid med en rekke profesjonelle filmarbeidere, ikke kun av dyrevernsaktivisten Frank Nervik.

– Det er heller ingen videre motsetning mellom det å være aktivist og det å være en etterrettelig journalist eller filmskaper.

Men Wormdahl forteller at skadene og sykdomsfrekvensen ikke er høyere i pelsdyrnæringen enn i annet husdyrhold.

– Dersom vi baserer oss på det som Mattilsynet selv sier, så vet vi at det står ganske godt til i næringen. Vi kontrolleres oftere enn andre næringer og over 80 prosent av besøkene er uanmeldt, sier Wormdahl.

Produksjonsselskapet er på sin side ikke overrasket over funnene i filmen.

– Å vise til Mattilsynet, som selv er sjokkert og forbannet, og til egne utarbeidede statistikker, er ingenting verdt. Vi er overrasket og sjokkert over den løgnaktige og bedragerske holdningen Pelsdyralslaget legger for dagen.

Neste artikkel

Dyrevernaktivist skreiv forskingsrapport om pels for Ruralis