Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Full krangel om utsalgene til Den blinde Ku

Franchisetakere har fjernet Den blinde Ku-navnet fra utsalgene i Ås og på Mathallen i Oslo etter strid om avtalen med ysteriet. Nå hagler beskyldningene fra begge sider.

Den blinde ku-filialen i Mathallen i Oslo har avsluttet samarbeidet med Den blinde ku og heter nå «mYsteriet av George». Arkivfoto: Skjalg Bøhmer Vold
Den blinde ku-filialen i Mathallen i Oslo har avsluttet samarbeidet med Den blinde ku og heter nå «mYsteriet av George». Arkivfoto: Skjalg Bøhmer Vold

Tidligere i år fortalte Inger Rosenfeld, gründer og daglig leder for ysteriet Den blinde Ku, til Nationen at hun nå forsøker å trappe ned og bli pensjonist.

Nå har hun imidlertid fått hendene fulle med nye bekymringer. I forrige uke skrev Ås Avis at Den blinde Ku har hevet kontrakten med franchisetakerne for utsalget i Ås.

– Vi har med stor sorg sett oss nødt til å heve avtalene med franchisetakerne i Ås. Dette gjør vi etter at vi i lang tid har forsøkt å forhandle med dem for å bringe driften tilbake i tråd med vår satsing på en lokalmatkjede, sa Inger Rosenfeld til Ås Avis i forrige uke.

Vanskelig økonomi

Anita Rochmann, som har drevet Den blinde Ku i Ås som franchise siden januar i år, er uenig i uttalelsene til Rosenfeld. Hun mener økonomien i ysteriet og handelsselskapet Ostekonsult AS (tidligere Den blinde Ku Detalj AS) har gjort det krevende å drive filialen.

– De skylder penger over alt og har ingen kreditt. Når vi må drive under navnet Den blinde Ku setter det oss i en vanskelig situasjon. Vi har brukt flere hundre tusen på å kjøpe oss inn et merkenavn som bare gir oss problemer, sier Rochmann til avisen.

Fjorårsregnskapene til selskapene er ennå ikke offentliggjort, men i 2014 fikk Den blinde Ku et resultat før skatt på 1,8 millioner kroner etter flere år med underskudd. Ostekonsult gikk på sin side på et underskudd på 1,6 millioner kroner før skatt i 2014.

Mener ysteriet solgte gammel ost

Nå skriver Ås Avis at franchisetaker for utsalget på Mathallen i Oslo, George Zhaven, selv har sagt opp avtalen med ysteriet, og at han nå driver videre under nytt navn.

Annonse

På Mathallens nettsider står ostebutikken nå oppført under navnet «mYsteriet av George».

Zhaven sier til avisen at folk har oppsøkt filialen i Mathallen for å kreve penger av Den blinde Ku.

– De kommer hit til meg og forlanger å få pengene sine, sånn kan det ikke være. Den blinde Ku skylder så mye penger til så mange at min butikk blir skadelidende. Jeg trodde på alle de fine historiene da jeg kjøpte franchisen, men nå vet jeg at de ikke var sanne, sier han.

Han sier også at ysteriet har solgt ham gammel ost som var pakket inn på nytt.

Det avviser Inger Rosenfeld. Hun mener samtidig at ysteriet og handelsselskapets økonomi ikke har noen betydning for franchisetakerne.

– De forhandler ikke med leverandører som Den blinde Ku, men som egne selskaper. At vi nå har dårlig likviditet har vi jo våre tidligere franchisetakere i Ås og Mathallen Vulkan å takke for, de har jo ikke villet betale oss det de skylder. Beløpene de holder igjen har kommet opp i flere hundre tusen kroner. Vi ble møtt med advokat og diverse bestridelser av allerede inngåtte avtaler. Vi har forsøkt å komme i møte med tilbud om nedbetaling på det utestående, men får hele tiden til svar at de vil komme tilbake til saken senere, sier hun.

Neste artikkel

Per Borglund: Fem år med Mathallen