Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Full biosjekk på vei inn i landet

Forsvarets biologiske grensekontroll er aktivert før den store NATO-øvelsen. Vepsebol, snegler og en edderkopp er allerede blitt stoppet på vei inn i landet.

Fredrikstad  20180907.Veterinær i sjøforsvaret Ulrik Hansen og flere andre veterinærer utfører biologisk grensekontroll på flere hundre militære kjøretøyer og materiell som blir losset av det danske lasteskipet Ark Germanica i Borg havn i Fredrikstad fredag i forbindelse med NATO-øvelsen Trident Juncture som starter 25. oktober. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Fredrikstad 20180907.Veterinær i sjøforsvaret Ulrik Hansen og flere andre veterinærer utfører biologisk grensekontroll på flere hundre militære kjøretøyer og materiell som blir losset av det danske lasteskipet Ark Germanica i Borg havn i Fredrikstad fredag i forbindelse med NATO-øvelsen Trident Juncture som starter 25. oktober. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Dette kjøretøyet må redesinfiseres før det blir frigjort, sier veterinær Ulrik Hansen. Han plukker vekk edderkoppen og edderkoppnettet. På den samme pansrede lastebilen er det også blitt funnet jord og frø.

Standarden

Et team med forsvarsveterinærer, utstyrt med blant annet lommelykt, sjekker absolutt alt materiellet som kommer inn til landet i forbindelse med øvelsen Trident Juncture.

Forsvarssjefen har sørget for å oppdatere Forsvarets bestemmelse om miljøstyring før NATO-øvelsen. Dette skjedde 1. september.

– Nasjoner som har vært her før, vet hvor vi setter standarden, sier Hansen.

Annonse

Selv om det er funnet både kongler, frø, jord, vepsebol og en edderkopp, konkluderer han med at det meste av det tyske materiellet som kom fredag, er godt rengjort.

Det rapporteres også at det under kontrollen Åndalsnes er funnet snegler.

Nye i gamet

Det er gjerne nasjoner som ikke har trent i Norge tidligere, som kan ha noen utfordringer.

Forsvaret har en miljøvernpolicy og et fast team med egne folk som jobber med miljøvern og beskyttelse av områder som er sårbare.

Hansen og flere andre veterinærer skal gjennomføre biologisk grensekontroll på omkring 8.000 militære kjøretøyer og i tillegg materiell som kommer til Norge i forbindelse med øvelsen som starter 25. oktober.

Neste artikkel

Irland vil gjøre det samme på alkohol som på røyk – Italia raser