Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fuglekikkeren med eventyrfigurer

Langt inne i granskauen sitter Hans-Jørgen Hovelstad. Han vet han er en underlig type, men det blåser han i. Så lenge han kan kikke ut av en liten luke på fuglene, er han fornøyd.

Hans Jørgen Hovelstad ble kåret til «Årets blinkskuddfotograf 2012» i Nationen. Mannen fra Passebekk i Kongsberg kommune er over middels interessert i fugler, for å si det pent. Det hele begynte med at han overtok en liten bu i 1992. I den satt han tre til fem timer flere ganger i uka og bare kikket på fuglene. I 2003 kjøpte han speilreflekskamera og ble kraftig rammet av fotobasillen.

- Kona rister litt på hue, sier Hovelstad.

For mange regler gjorde at han kuttet ut kyrne og omskolerte seg til vernepleier. Han bor fortsatt på gården og angrer ikke på at han sluttet med dyr. Før dro han opp i skogen mellom fjøsstellet, nå drar han før han begynner på vakt på en institusjon i bygda.

Flere ganger i uka bærer han fuglefôr på ryggen til fôringsplassen ved bua. Han fyrer opp i den lille ovnen, mens fuglene stimler til tretoppene. De vet det er fôringstid. En 300 mm linse styres ut av luken i veggen. Knitring fra ovnen og kamera er i gang.

- Hva er det med disse fuglene?

Annonse

- Å ... det er skjønnheten, de vakre lydene, friheten når de svever.

Hunden Bella finner roen under benken, som er fylt med hundrevis av dukker og eventyrfigurer. De er funnet blant annet på loppemarkeder, og hver og en får sin egen lille historie.

- Jeg går med mange historier i huet som jeg skriver ned. Deretter setter jeg opp figuren utenfor bua, strør fuglemat over dem, og venter på at fuglene lander. Da tar jeg bilder. Jeg må ha med noe levende, det holder ikke bare med figurene, sier han.

- Jeg spiller ofte på tidsaktuelle saker. Som da verdensborger nummer sju milliarder ble født. Det ingen vet er at han ble født i eventyrskogen min.

Les hele saken i Nationens papiravis eller eavis onsdag 20. mars. Eavisen kan du kjøpe her

Neste artikkel

Dette ble årets blinkskudd i Nationen