Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Frp og SV vil være uenige om klimapolitikk

Både Frp og SV vil jobbe for å nå klimamålene. De vil satse på offshore-vind, på vind på land, på mer teknologi og mer forskning. Likevel nekter de to partiene for at de er enige om noe som helst.

Det ble en het debatt da SV-leder Audun Lysbakken og Frps Kjetil Solvik-Olsen diskuterte regjeringsalternativenes klimapolitikk under Fornybarseminaret 2013 tirsdag.

Etter stor enighet mellom Næringsminister Trond Giske (Ap) og Siri Meling (H) under mandagens debatt, var stemningen annerledes tirsdag.

Les også: Giske: Solenergi er framtida

På en rekke spørsmål stilt av foredragsholder svarte de to partikandidatene likt. Likevel nektet de helt for at de to partiene kan ha samme mål og ønsker for framtidens fornybarsatsing. Tviler på løfter

- Hva kan vi forvente på klimasiden i en videre rødgrønn regjering?

- Vi skal komme videre når det gjelde utvikling. Vi må få etabler en god demonstrasjonspark på havvind, og vi skal lyse ut flere områder for framtidens havvindsatsing. Vi kommer ikke utenom at om vi skal skape rom for det nye må vi sette bremsene på for en god del av det gamle, sier Lysbakken.

Les også: Unge vil jobbe med fornybar energi

Solvik-Olsen har liten tro på framtiden Lysbakken beskriver.

- Den rødgrønne klimapolitikken er velment men feilslått, sier han.

Annonse

Solvik-Olsen sier det er bra at regjeringen har fått på plass grønne sertifikater, men at sertifikatene kom alt for sent inn i det norske fornybarmarkedet.

- Det er bra at regjeringen fikk på plass grønne sertifikater, men det er dårlig at vi har en dårligere ordning enn den svenske. Fordi SV ikke ville ha grønne sertifikater i seks år ble ordningen utsatt i seks år. Dermed ligger vi langt etter, sier han.

Mange likheter

Mye av det Solvik-Olsen lover selv, er ikke langt fra Lysbakkens løfter.

- Vi vil satse mer på forskningssentre for miljøforskning og bruke norsk kunnskap på best mulig måte i andre land når de bygger. Vi vil høste mer av vannkraftressursene vår, satse på teknologiutvikling og bygge en demonstrasjonspark for havvindmøller. Utover det mener vi at vi må bruke oljeformuen på en bedre måte utenlands og investere deler av oljeformuen i fornybarutviking, sier Solvik-Olsen. Ber velgerne stemme grønt

Lysbakken har en klar oppfordring til de som ønsker en regjering som satser mer på klimapolitikk.

- Om dere vil ha en rødgrønn regjering med en grønnere politikk må man styrke den grønne siden, akkurat som at dere på en blå side må styrke de som mener klimaendringene virkelig finnes, ikke de som ikke tror det, sier han.

Neste artikkel

Kvinnekamp for bedre helsetilbud