Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fra turnéliv til seterdrift

SE OGSÅ VIDEO NEDERST I SAKEN.

Hvor mange reisedager han har i året har han ikke oversikt over. Det han derimot er sikker på er at to måneder om sommeren er hellige, og satt av til noe helt annet enn folkemusikkturnering landet rundt.

Det er fire år siden Tormod Lillebror Vasaasen begynte å tilbringe sommeren på setra i Romedal Almenning i Stange.

- Et avbrekk fra reising er den beste ferie du kan ha, når resten av året tilbringes på veien med instrumenter og andre musikere, sier han.

Les også: Driver folkeopplysning med seterstevne

Sammen med døtrene Ranja (13) og Matja (11) tilbringer han igjen sommermånedene på den lille setra. I år har han også med seg samboeren Oline og budeie Hege.

Som i gamle dager

Det er ikke mange dyr å se på Veltsetra. For første gang siden han kjøpte setra har Lillebror med seg egne kyr. To som melker og fire kvigekalver. Hva han skal gjøre med dem når sommermånedene på setra er over er han usikker på. Som musiker på turné har han liten tid til å ta seg av annet enn familiens to katter.

Men selv med få dyr er det nok å gjøre på setra. Huset er uten innlagt vann og strøm, men godt opplyst med stearinlys, oljelamper og fyr på peisen. En sort og hvit katt krøller seg sammen foran flammene, og inne i hytta er det som om verden stoppet opp for mange tiår siden.

Les også: Setersatsing har gitt resultater

Døtrene Ranja og Matja, som er begge kledd i kjoler med skaut, er fullt opptatt med håndarbeid.

- Matja strikker grytekluter, mens Ranja vever brikkevev. Det er en gammel tradisjon hun har lært av min søster, sier Lillebror.

Selv venter han på at ovnen skal ta skikkelig fyr så han kan sette i gang med dagens ysting på kjøkkenet.

Annonse

Tradisjon for pultost

Det er plass til mye i den enorme jerngryta på kjøkkenet. Likevel fylles den bare halvt opp med surmelk.

- Her lager jeg pultost tre ganger i uken, vi selger alt det vi klarer å lage og kunne nok fint laget mer, sier Lillebror, og legger til at melken må være akkurat riktig surnet, derfor lager han ikke mer av gangen.

Les også: Seterdrift mot straumen på 1000 meter i Valdres

Han forteller at Hedmark har en helt egen tradisjon for pultost, mens han forsiktig snur de store klumpene i gryta for ikke å løse de opp.

- Det er viktig med god og sur melk, temperaturen må være akkurat riktig for at melken skal bli fort sur. Det er også viktig å ikke yste for fort. Det skal ystes, ikke kokes, da blir osten hard og vond, forklarer han.

Pultost er en surmelksost som består av løst, modent ostestoff, som er smaksatt med karve. Osten er en av Norges nasjonaloster, og brukes gjerne på brød eller lefse.

Les også: Gammeldags seterdrift gir ny vekst i Snåsa

Det er de to læremestrene Tom Helstad og Lage Vigdal Lillebror kan takke for den gode teknikken han har når han yster i dag.

- De er begge kjent for å ha veldig god pultost. Helstad er pensjonist i dag, men Vigdal driver seter i Ringsaker og har vært Norgesmester i pultost, sier Lillebror mens han rører videre i den store jerngryta.

Les hele reportasjen i eavisa til Nationen. Den kan kjøpes her.

Neste artikkel

Utsetter landbrukets klimafond og "nuller ut" myr-penger