Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fra Polen til åkeren på Huseby gård i Lier

Hvert år reiser tusenvis av europeere bort fra venner, familie og land. Noen blir borte i uker, andre i månedsvis. De er på utkikk etter jobb. Tretti av dem havnet på Huseby gård i Lier.

De fyller 2500 kasser med salat, blomkål, fennikel og broccoli om dagen, fem ganger i uka. De er med på å sørge for en omsetning på Huseby gård på rundt 30 millioner kroner, og er en uunnværlig arbeidskraft for bonde Amund Huseby. For det er ingen nordmenn som søker, forteller han.

- De kommer fra Polen og Ukraina, og vil ikke bosette seg i Norge. Alle vil hjem til sine, sier bonden.

- De er her av en eneste grunn, de vil jobbe. De har førti timers arbeidsuke, men vil gjerne jobbe mer. Derfor må vi bremse enkelte. Men de er god arbeidskraft, og nesten alle har jobbet her i mange år. Dermed vet de også hva de skal gjøre, sier Huseby.

Les også: Færre bønder underbetaler utlendinger

- Jeg farter så mye rundt for å finne arbeid, at det kan bli vanskelig å slå seg til ro hjemme i Polen, det ligger nesten i blodet mitt nå, sier Pawel Zebala.

- Jeg jobber på denne gården i seks måneder, så drar jeg hjem til Polen i seks uker. Deretter bærer det til Tyskland for å jobbe der, sier han.

Annonse

Les også: Polakker og litauere holder unna for søreuropeerne

Hjemme i Polen venter sønnen på ham.

- Guttungen er blitt ti år og trenger sin far på en ny måte nå. Jeg skjønner jeg ikke kan holde på som dette veldig mye lenger, sier Zebala.

Les også: HMS-kampanje for alle landets bønder sparket i gang

Neste artikkel

Kommunen gløymde å opplyse bøndene om stengd veg: – Ei tapt sak