Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Forslag om jerv på Vestlandet møter motstand

Både Bondelaget og Senterpartiet raser mot Naturvernforbundets forslag om ynglende jerv på Vestlandet.

Stortinget har mål om 36 jervekull. I år ble det registrert 65 ynglinger.  Foto: Colourbox
Stortinget har mål om 36 jervekull. I år ble det registrert 65 ynglinger. Foto: Colourbox

Stortingets målsetning er 39 årlige ynglinger av jerv. Men ingen av de skal vere i region 1, på Vestlandet, som har beiteprioritet. Det vil Naturvernforbundet ha en forandring på, melder NRK Sogn og Fjordane.

– Vi mener at også Vestlandet bør få ynglemål for jerv. Jerven er en opprinnelig del av vestlandsnaturen og det er rart at region 1 ikke skal ha ansvar for å bidra til å bevare en sterkt truet art, som Norge også har et internasjonalt ansvar for, sier Arnodd Håpnes, fagleder for naturmangfold i Naturvernforbundet.

Over bestandsmålet

Stortingsrepresentant for Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, sier det ikke er noen grunn til å lytte til Naturvernforbundet.

– Vi ligger fremdeles over bestandsmålet. Med de talene vi ser er det ingen grunn til at vi skal utvide områdene for yngling av jerv ytterlegere, sier hun til NRK.

Det er i år registrert 65 kull med jervevalper i Norge, som altså er 26 kull mer enn det nasjonale bestandsmålet. Etter flere ekstraordinære hiuttak var det i vår 48 gjenlevende jervekull, viser tall fra Rovdata.

Frykter for sauen

Rovviltansvarlig Marit Flatjord i Sogn og Fjordane Bondelag er også sterkt imot forslaget fra Naturvernforbundet.

Annonse

– Vi skal brødfø den norske befolkningen, og skal vi få jerv inn i våre områder, så kan vi iallfall ikke drive med sau, sier hun til NRK.

Naturvernforbundet sier det ønsker en stabil sauenæring på Vestlandet, men at en sauenæring som baserer seg på å utrydde en sterk truet art aldri kan bli bærekraftig.

Neste artikkel

EU-parlamentet opnar for meir uttak av rovdyr