Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Forsker mener klimaendringer kan føre til slutten på norske jordbær

Klimaforsker Karen O´Brien advarer mot å lukke øynene for klimaforskningen. - Små endringer i temeraturen kan få store konsekvenser for norsk landbruk, sier hun.

Klimaforsker Karen O´Brien, professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo, er frustrert over hvor lite gjennomslag klimaforskningen får i den offentlige debatten i Norge. Les også: Flere sprøytemidler i norske jordbær -Det virker som om mange i Norge tror at et varmere klima er en fordel, for eksempel med tanke på norsk landbruk. Men vi vet at bare små endringer i temperaturen kan få store konsekvenser, sier hun.O'Brien sier små endringer i nedbørsmengde kan få konsekvenser for jordbruket i Norge. Ifølge forskeren kan for eksempel for mye nedbør på feil tidspunkt på sommeren true jordbærproduksjonen. Les også: Fuktigere klima krever økte investeringer- Kanskje man når inn i den norske folkesjela hvis man kan forteller dem at noe de har et nært og emosjonelt forhold til ikke vil vare evig. At de deilige norske jordbærene står i fare - eller at de norske kuene ikke produserer nok melk, sier O'Brien.

O´Brien har vært med på å skrive den nye FN-rapporten om klima. Den advarer mot ekstreme mengder nedbør, farlige flommer og kraftige orkaner. - Jeg er sterk motstander av de som hevder vi har nådd et punkt hvor de menneskeskapte klimaendringene har blitt så store at vi ikke kan gjøre noe. Jeg er overbevist om at vi fortsatt har muligheter til å påvirke klimaet i positiv retning, sier hun.

Annonse

Neste artikkel

Utsetter landbrukets klimafond og "nuller ut" myr-penger