Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Forretningsmann får restaurere verneverdig bygg i Finmark

Venstrepolitiker ber om at avgjørelsen ikke ankes.

Svært mange av bygningene i Hamningberg i Finmark er verneverdige. Foto: Riksantikvaren.
Svært mange av bygningene i Hamningberg i Finmark er verneverdige. Foto: Riksantikvaren.

Fredag ble Stein-Inge Riise frikjent i Øst-Finnmark tingrett for ulovlig restaurering av et fiskevær i Finnmarksbygda Hamningberg, melder NRK. Dermed er det gode muligheter for at han kan fortsette jobben med å restaurere sitt ferieparadis i den fraflyttede bygda.

Ble anmeldt

Finnmark fylkeskommune anmeldte i 2011 forretningsmannen Riise for ulovlig restaurering av bygget. Riise hadde da brukt ca. 20 millioner kroner på restaureringen. Hamningberg er et av få steder i Finnmark hvor bygningene ikke ble brent ned under andre verdenskrig og de aller fleste er verneverdige.

Fylkestingsrepresentant Trine Noodt ber (V) om at fylkeskommunen ikke anker saken videre til lagmannsretten.

– Stein Inge Riise har gjort en kjempeinnsats ved å restaurere og bringe «liv i husan» igjen ute i Hamningberg. Dersom han som privat eier ikke hadde lagt ned utallige midler og arbeid i Hamningberg, ville anlegget stått der og forfalt istedenfor å bli tatt vare på, sier Noodt i en pressemelding.

Fått frem poenget

Annonse

Politikeren mener at fylkeskommunen uansett har fått fram poenget sitt.

– Alle forstår at man må tre varsomt fram med restaurering av gamle bygg – og fylket har utvilsomt sendt et kraftig signal til alle som måtte ønske og tør å ta tak i sine gamle bygninger, som måtte være under et form for vern, at en må være særs aktsom slik at en ikke foretar endringer som ikke er godkjent, sier hun til NRK.

Neste artikkel

Nå vil de ribbe fylkesmannen for oppgaver