Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Foreslå og stem fram Årets unge bonde

Vet du om en ung og dyktig matprodusent? Da vil Bygdeungdomslaget, McDonald's og Felleskjøpet Agri høre fra deg.

For fjerde gang skal Årets unge bonde kåres. Nytt av året er at fem finalister stemmes fram på Facebook. Deretter blir det opp til juryen å plukke ut en vinner.

- Tidligere har juryen vært enerådende. Vi tror kåringen vil engasjere mer hvis folk kan være med gjennom stemming på Facebook, sier leder Gunn Jorunn Sørum i Norges Bygdeungdomslag, som samarbeider med McDonald's og Felleskjøpet Agri om kåringen.

Forbilder

Allerede i dag kan du foreslå kandidater.

- Vi leter etter bønder som er gode forbilder og representanter for landbruket. Kandidatene må være under 35 år og matprodusent, sier Sørum.

Se videointervju med Sørum øverst i saken.

Til fjorårets kåring kom det inn nesten 200 forslag.

- I år håper vi på enda flere. Vi er sikker på at det finnes flere unge og flinke bønder der ute, sier kommunikasjonssjef Margaret Brusletto i McDonald's Norge.

Bønder fra hele landet har vært med i konkurransen tidligere, men i enkelte fylker har det vært langt mellom nominasjonene.

Les også: Per Magnus Værdal er Årets unge Bonde 2012

- Vi håper at flere bønder fra Sørlandet meldes på i år. Også nord for Steinkjer savner vi flere kandidater, sier Brusletto.

Landbruksstudier mer popKåringen er en del av prosjektet Grønn utdanning, der målet er å øke rekrutteringen og stoltheten i landbruket. Etter tre års innsats ser initiativtagerne klare resultater.

- Landbruksstudier er blitt mer og mer populært siden vi satte i gang, med en solid økning fra 2010. Det er et tegn på at vi har nådd ut. Kåringen er en viktig del av vårt prosjekt for å gjøre grønne utdanninger populære blant ungdom, sier Sørum.

Gå inn på

Annonse

Styreleder Einar Enger i Felleskjøpet Agri sier det er behov for mer formell kompetanse i landbruket.

- Kunnskap og utdanning driver næringa framover. Å få med de unge er avgjørende, sier han.

NyfrelstLandbruks- og matministeren har pleid å lede juryen.

- Vi har god dialog med Landbruksdepartementet og håper den nye ministeren stiller opp, sier Sørum.

Musiker og melkebonde Aasmund Nordstoga, TV-kokk og matekspert Lise Finckenhagen og rektor Mari Sundli Tveit ved Universitetet for miljø- og biovitenskap er blant jurymedlemmene som skal kåre Årets unge bonde på messa Bedre Landbruk i Lillestrøm 9. november.

- Som utdanningsinstitusjon er vi helt avhengig av den oppmerksomheten som kåringen gir. Det blir ingen løsning på de store klima- og miljøutfordringene i verden uten landbruk, sier Sundli Tveit.

Finckenhagen er mektig imponert over norsk matproduksjon, etter å ha besøkt gårder rundt i landet i sommer.

- Det har gått opp et lys for meg og jeg er litt nyfrelst. Som kokk har jeg hele tiden satt pris på kvalitetsråvarer, men jeg visste ikke at det lå så mye arbeid bak. Ta bare blomkålen, for eksempel. Det er fantastisk hva som blir produsert av kvalitet og smak på norske gårder og det ville vært synd om industrien overtok, sier hun.

Fjorårets vinner, melkeprodusent og hotellvert Per Magnus Værdal fra Nord-Trøndelag, hadde ifølge juryen vist en imponerende drivkraft.

I år skal han være med å kåre en ny vinner.

- Det er en anerkjennelse. Prisen var en kjempestor vitamininnsprøyting, sier han om å vinne kåringen.Se video med Værdal under.

Neste artikkel

Skogeiere har mottatt 870 millioner i tilskudd til vei