Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Folket sier nei til reservasjonsrett

Oslo (NTB): Halvparten av de spurte i en meningsmåling er helt uenig i at fastleger skal ha reservasjonsrett mot aborthenvisninger. Bent Høie (H), som før var mot, tror folket vil snu.

Den nye regjeringens ønske om igjen å gi fastlegene mulighet til å reservere seg mot aborthenvisninger har ført til en opphetet debatt.

I en meningsmåling utført for Dagbladet, sier 59 prosent at de ikke støtter regjeringens forslag. 49 prosent sier de er helt uenig i forslaget, og bare 16 prosent svarer at de er helt enige.

Helseminister Bent Høie sier til avisa at han ikke er overrasket over tallene. Han var blant motstanderne av reservasjonsretten i opposisjon. Den ble fjernet av forrige regjering.

– Jeg tror at befolkningen vil se mer positivt på reservasjonsmuligheten når det blir bredere kjent hvordan vi vil sikre pasientrettighetene. Kvinnene skal få god informasjon i forkant, slik at man får mulighet til å bytte fastlege dersom man ikke ønsker å benytte seg av en lege som har reservert seg, sier Høie.

Annonse

Reservasjonsrettforslaget munner ut av en spesialavtale mellom KrF og regjeringspartiene under sonderingene. Venstre skrev ikke under. Høyres representanter på Stortinget har fått smake partipisken og må stemme for forslaget når saken behandles i Stortinget.

I Dagbladets undersøkelse oppga 10 prosent at de er delvis enig i reservasjonsretten, mens henholdsvis 8 og 7 prosent svarte verken/eller og vet ikke. (©NTB)

Neste artikkel

Findus seier norsk tollvern for grønsaker har stått stille sidan 1997