Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Folk salter seg til døde

Vi spiser dobbelt så mye salt som vi bør, og det resulterer årlig i 1,65 millioner dødsfall verden over, viser en ny undersøkelse.

Folk verden over spiser altfor mye salt mat, noe som ifølge forskere koster 1,65 millioner mennesker livet hvert eneste år, viser en ny undersøkelse. Foto: Reuters / NTB scanpix
Folk verden over spiser altfor mye salt mat, noe som ifølge forskere koster 1,65 millioner mennesker livet hvert eneste år, viser en ny undersøkelse. Foto: Reuters / NTB scanpix

Undersøkelsen er utført av forskere ved Harvard og Tufts University i USA og presenteres i siste utgave av New England Journal of Medicine.

Forskerne har tatt for seg 205 undersøkelser om hvor mye salt folk spiser i 66 land verden over.

Hvert tiende

Konklusjonen er at hvert tiende dødsfall som skyldes hjerte- og karsykdommer kan tilskrives for høyt saltinntak.

For mye salt i maten forårsaker dermed hele 1,65 millioner dødsfall årlig.

– Disse nye funnene viser at det trengs sterke tiltak for å redusere saltinntaket både i USA og resten av verden, sier Dariush Mozaffarian som har ledet arbeidet med undersøkelsen.

Dobbelt så mye

I 2010 spiste hver og en av oss i gjennomsnitt 3,95 gram natrium, det vil si cirka 10 gram salt om dagen, nesten det doble av de 2 gram (5 gram salt) Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler som det maksimale.

Annonse

Selv om saltinntaket verden over er høyere enn anbefalt, er det store regionale forskjeller, viser undersøkelsen.

Mens innbyggerne i Afrika sør for Sahara i gjennomsnitt spiser 5,45 gram salt om dagen, er det gjennomsnittlige inntaket i Sentral-Asia hele 13,8 gram om dagen.

Ferdigmat har skylda

I USA er det daglige saltinntaket i gjennomsnitt på 9 gram, mens amerikanske helsemyndigheter anbefaler et inntak på maks 5,75 gram om dagen.

Overlegge Valentin Fuster ved The Mount Sinai Hospital i New York mener ferdigmat har mesteparten av skylden for at vi får i oss for mye salt.

– Nærmere 50 prosent av det daglige saltinntaket kommer fra brød, kjøttprodukter, pizza, supper, sandwicher, snacks og ost, sier han i en kommentar til undersøkelsen.

Neste artikkel

Sei meg kvar du bur - og eg skal seie deg kva du et