Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Folk flest er optimistiske, tross dystre økonomiske spådommer

Nordmenn flest føler seg trygge på at også 2015 blir et godt økonomisk år, selv om ekspertene mener det eneste som vil vokse nevneverdig neste år er prisnivået og arbeidsledigheten.

Rundt åtte av ti nordmenn ser lyst på framtida og venter uendret eller forbedret økonomi neste år. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Rundt åtte av ti nordmenn ser lyst på framtida og venter uendret eller forbedret økonomi neste år. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

De siste måneders prognoser tilsier nemlig at veksten i norsk økonomi vil avta ytterligere neste år, lønnsveksten blir trolig den svakeste folk flest har hatt på et tiår og enda flere kommer til å miste jobben.

Likevel ser folk flest – rundt åtte av ti nordmenn – lyst på framtida og venter uendret eller forbedret økonomi neste år.

Det viser en fersk undersøkelse Respons har gjort for Sparebank 1. Den viser også at de fleste har tatt innover seg at 2015 blir et år preget av økonomisk oppbremsing.

– Folk flest tror at toppen er nådd i denne omgang for norsk økonomi, men at de selv ikke blir rammet av nedgangen, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til NTB.

Hver fjerde nordmann – 23 prosent av deltakerne i undersøkelsen – tror de får bedre økonomi neste år. Bare 15 prosent, som er litt flere enn tidligere, tror at de får det dårligere. Seks av ti tror på uendret økonomi i husholdningen.

Svakeste på ti år

Blant økonomenene som slår kaldt vann i blodet på overoptimistiske nordmenn, er sentralbanksjef Øystein Olsen. I Dagens Næringsliv mandag spår han en reallønnsvekst – den delen av lønnsøkningen som er igjen etter at prisstigningen har tatt sitt – på mindre enn 1 prosent. Får han rett, får vi den svakeste veksten på ti år.

Mye tyder på at rekordlav boliglånsrente, og forventninger om ytterligere rentekutt, kommer til å berge mange husholdningers økonomi. Den svake krona vil dessuten bidra til å bevare arbeidsplasser i den delen av næringslivet som konkurrerer med utenlandske bedrifter.

– Mange ser at nedkjølingen i oljesektoren kan få store ringvirkninger. Men de fleste opplever at det er noe som ikke angår dem direkte og regner med at en trygg jobb og lave renter sørger for en velfylt lommebok også neste år, sier Gundersen.

Bare seks prosent tror Norge vil oppleve bedre økonomiske tider neste år, og hele 52 prosent tror det blir verre. Resten forventer en mer eller mindre uendret situasjon.

Lavere vekst, flere ledige

Annonse

Veksten i norsk økonomi ventes å falle til 1 prosent neste år, fra 2,6 prosent i år, mener Statistisk sentralbyrå (SSB) i sine siste Økonomiske analyser før nyttår. Nedgangen blir «markert, men kortvarig», het det seg da byrået la fram prognosene for de tre neste årene.

Den kraftige oppbremsingen gir ifølge SSB et rentekutt «ganske raskt» på 0,5 prosent i styringsrenta. Det smitter over på boliglånene, der rentenivået ventes å falle fra et snitt i år på 3,9 prosent til 3,4 prosent neste år.

Dette er de andre nøkkeltallene i SSBs prognose for neste år:

* Lønnsvekst: 3,1 prosent – mot rundt 4-tallet de siste årene.

* Arbeidsledigheten stiger til 4 prosent, opp fra 3,3-3,5 prosent.

* Veksten i privat forbruk faller fra 2,1 prosent til 1,4 prosent.

* Boligprisene faller på kort sikt, og ender opp 0,2 prosent for 2015 som helhet.

* Rentekutt på 0,5 prosent om kort tid. (©NTB)

Neste artikkel

Bakrusen i norsk idrett