Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Flue kan true verdens bier

En flueart kan ha skylden for at biebestanden dør ut mange steder i verden.

Fra før visste forskerne at parasittfluen Apocephalus borealis angriper humler og veps. Nå har en gruppe forskere i California funnet ut at den også angriper honningbier ved å plante et egg i dem. Funnet kan være en forklaring på den såkalte Colony Collapse Disorder (CCD), som har ført til omfattende massedød blant bier. Fenomenet har først og fremst rammet USA, men har etter hvert spredt seg til andre deler av verden.

Les også: Birøkterlaget er skuffet: - Ikke ett ord om birøkt i landbruksmeldinga

Forskernes rapport er publisert i tidsskriftet PLoS ONE, og har vakt betydelig internasjonal oppmerksomhet.

Den norske forskeren Gro Amdam, professor ved Arizona State University USA og Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås, er en av dem som har studert funnene.

Annonse

- Dette er en flueparasitt som med sitt flue-til-honningbie-hopp minner om HIV-virusets hopp fra aper til mennesket. Jeg er enig i at dette er et viktig funn, men hoppet er sannsynligvis for nytt til å ha skyld i CCD. Man burde også sett på flere biekolonier for å få innsikt i alvorlighetsgraden av infeksjonen, sier Amdam til aftenposten.no.

Ifølge Amdam rammer CCD i første rekke bier som brukes kommersielt til å drive fram avlinger, mens tradisjonelle honningbier er mindre utsatt. Hun tror at kombinasjonen av stressende transport og fôret den førstnevnte gruppen får, kan gjøre dem mer utsatte for parasittfluen. Hun utelukker likevel ikke at CCD kan ha andre forklaringer.

Navnet Colony Collapse Disorder ble tatt i bruk høsten 2006. Fenomenet hadde da vært kjent i USA i flere år. En koloni bier rammet av CCD framstår nærmest som en insektversjon av en spøkelsesby. Alle fullvoksne bier er borte, men restene av dem er ikke å se. Igjen ligger dronningen, hennes ennå ikke oppvokste larvekull, og gjerne romslige lagre med mat.

FN har slått full alarm mot CCD, blant annet fordi bier er helt avgjørende for bestøving av mange viktige jordbruksplanter.

Neste artikkel

Vårt samfunnsoppdrag ligger fast