Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Flere ulver herjer i saueflokkene i Hedmark og Akershus

Minst 15 sauer og lam i Eidsvoll er drept av ulv. Samtidig meldes det om ulveangrep på sau i Stange og Løten. Fellingstillatelse er gitt.

De siste dagene har det vært ulveangrep på sauebeitene både i Hedmark og Akershus. I Aurskog gikk to ulver til angrep poå en hund. Foto: Colourbox
De siste dagene har det vært ulveangrep på sauebeitene både i Hedmark og Akershus. I Aurskog gikk to ulver til angrep poå en hund. Foto: Colourbox

Sauebønder jobber på spreng med å lete opp og avlive skadde dyr i Eidsvoll allmenning. Foreløpig har de bare rukket over et lite område av beitene, men 15 drepte og skadde sauer og lam er funnet, og de frykter tallet kan øke betydelig.

Flere steder

– Av dyrevelferdsmessige årsaker må skadde dyr avlives så fort som mulig. På mange av dem kan man nesten ikke se skader, og de ser tilsynelatende friske ut. Men når vi flår av skinnet kommer bittskadene fram. Får de gå med disse skadene vil de dø etter få dager, sier Hans Petter Klokkerengen fra Statens naturoppsyn til Eidsvoll Ullensaker Blad.

Klokkerengen opplyser at det er funnet ulveskadde dyr i Hedmark samtidig som angrepene i Eidsvoll har pågått. Ifølge ostlendingen.no er det der dokumentert 77 skader forårsaket av ulv. En fellingstillatelse gikk ut 22. juli, men Fylkesmannen har forlenget den til 5. august. Tillatelsen gjelder Stange, Løten, Nord-Odal og deler av Eidsvoll. Jakta er i gang, men forholdene er vanskelige.

– Det er nesten umulig å komme innpå dyrene fordi hundene ikke klarer å holde sporene på dem når det er så tørt i skogen som nå. Det er bare på kvelden og natta at ulven og bjørnen setter spor etter seg som hundene kan bruke, sier fellingsleder i Stange kommune, Geir Magnar Lillehov til h-a.no.

I Stange og Løten pågår det også bjørnejakt, men jegerne prioriterer ulven fordi den tar langt flere sauer.

To ulver angrep hund

Annonse

I Aurskog, åtte-ti mil sørøst for Eidsvoll, ble rottweileren Gismo angrepet av to ulver mandag kveld. Angrepet skjedde på gårdsplassen, bare 15 meter fra husveggen hos Espen Eriksen og Heidi Aastad. Eriksen hørte et hyl han aldri hadde hørt maken til og da han kikket ut vinduet, så han Gismo komme løpende med to ulver i hælene. Hundeeieren løp ut og ropte og skreik, men ulvene slapp ikke taket i hunden før han bare var to-tre meter unna.

– Ulvene virket ikke redde i det hele tatt. De trakk seg bare rolig unna og tuslet ned til veien. Jeg heiv meg på firhjulingen og satte etter dem, for jeg ville jage dem lenger av gårde. Da luntet de videre inn i skogen, sier Eriksen til Romerikes Blad.

Gismo var stygt forbitt, blødde mye og måtte til dyrlegen og sy flere sting ved halefestet. Eriksen sier til lokalavisen at den ene ulven var mye større enn den andre, men selv den minste var høyere enn den 60 kilo tunge rottweileren.

Aurskog ligger øst for Glomma og innenfor ulvesonen. Eidsvoll, Løten og Stange er utenfor ulvesonen og har mange tusen sauer i prioriterte beiteområder.

Neste artikkel

Er du redd for å møte bjørn i sommer? Slik oppfører du deg