Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Flere nordmenn velger å feriere i Norge

Fire av ti nordmenn legger ferien til eget land. Flertallet er lavtlønte.

Folk fra Midt- og Nord-Norge er de som reiser aller mest i eget land, mens byborgere oftere tar turen til utlandet. Blant dem som kun ferierer i Norge, om lag 40 prosent av de reisende, er flertallet lavtlønte, viser en undersøkelse som Sentio har gjort for Nationen.

Av dem som tjener under 200.000 kroner, tar 48 prosent hele ferien i Norge. Blant dem som tjener mellom 200.000 og 400.000, er tallet 50 prosent.

Til sammenligning tar bare 24 prosent av dem som tjener over 800.000 kroner, hele ferien sin i Norge.

Les også: Damene er sjefer for gårdsturismen

Blant de lavtlønte er det også mange som ikke drar på ferie. En av fem av dem som tjener aller minst, sier de ikke skal på noen ferie i år.

Totalt oppgir 66 prosent at de vil feriere i Norge, mot 61 prosent som sa det samme i en tilsvarende undersøkelse fra i fjor.

HytteferieIfølge Erling Farstad i Transportøkonomisk institutt skyldes tallene i stor grad at lavtlønte ikke har råd til utenlandsferie, og heller reiser på ferie til slektninger og venner i Norge.

- Under finanskrisen for noen år siden så vi at flere nordmenn reiste på ferie i Norge. Det viser at når vi sliter med økonomien reiser vi innenlands, sier han.

Les også: National Geographic hyller norske bygdeperler

Den tradisjonelle hytteferien står fortsatt sterkt, og er en av de aller mest populære ferieformene for nordmenn.

Ikke råd til ferieInnovasjon Norge ønsker egne pakketurer for nordmenn på ferie i eget land. Røde Kors sender omtrent 1600 lavtlønte familier på ferie hvert år gjennom tilbudet «Ferie for alle». De vil nå ut til familiene som ikke har råd til ferie på andre måter.

Annonse

- Vi ønsker å gi folk naturopplevelser og vise hva de kan få til selv med stram økonomi. Friluftslivsaktiviteter trenger ikke koste mye, sier Katrine Ingebritsen i Nord-Trøndelag Røde Kors.

De arrangerer fem ferieturer i året, en til Kreta og fire rundt omkring i nærområdet.

- Det er størst pågang på utenlandsturene, men vi har godt over hundre søkere på turene i Norge også, sier hun.

Lavt forbruk i NorgeTall fra SSB viser at to av tre nordmenn ferierte innenlands i fjor. Likevel ble bare en tredel av nordmenns totale feriebudsjett brukt i Norge. Det skyldes i stor grad overnattingsform, men også at mange reiser både innenlands og utenlands.

Les også: Folk har sterk tro på bygdeturismen Å feriere i byene er dobbelt så dyrt som i spredtbygde strøk, viser en undersøkelse gjort av Transportøkonomisk Institutt i 2008.

- Hovedgrunnen til det er at overnattingsplassene er billigere på landet, sier Farstad.

Nordmenn bruker generelt dobbelt så mye penger når de ferierer i byer sammenlignet med distriktsferie.

- Det skyldes ikke bare overnatting, men friluftslivsaktiviteter er billigere enn mange byaktiviteter, som kino, teater og shopping, sier Farstad.

Til tross for eurokrise og avlysninger er optimismen fortsatt stor blant turistgårdene.

Les mer om det i eavisa til Nationen for mandag 25. juni. Den kan kjøpes her.

Neste artikkel

Vet kommunene hva de vil med hyttebyggingen?