Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Flere land ber om unntak fra GMO-godkjenning

EU har påbegynt prosessen mot godkjenning av to nye GMO-maistyper. 19 medlemsland har bedt om helt eller delvis unntak fra godkjenningen.

EU vurderer godkjenning av to nye GMO-maistyper, og videreføring av godkjenningen til en tredje. Foto: Frank May/NTB Scanpix
EU vurderer godkjenning av to nye GMO-maistyper, og videreføring av godkjenningen til en tredje. Foto: Frank May/NTB Scanpix

Fredag møttes den Stående komiteen for planter, dyr, mat og fôr for å diskutere godkjenning av to nye GMO-maistyper i EU.

De to maistypene er den omstridte 1507-maisen som Bioteknologirådet har advart mot her hjemme, og maisen Bt11. Begge maistypene er resistente mot insekter og tåler sprøytemidler mot ugress.

På fredag diskuterte komiteen også en av Monsantos resistente maistyper, MON810, som allerede er godkjent. Det var fornyelse av godkjenningen som sto på agendaen fredag.

Det er dyrking av plantene i Europa det er snakk om godkjenning av.

17 land unntatt

EU har et svært strengt regelverk rundt GMO sammenlignet med for eksempel USA, og ifølge kildene til avisen Euractiv har de to sortene gått gjennom grundig testing og evaluering.

Det ble ikke gjort noe vedtak på møtet fredag, kun diskusjon. Det er planlagt at diskusjonene skal fortsette senere i 2016, men noen endelig frist for godkjenning er ikke fastsatt.

Les også: 110 nobelprisvinnere ber miljøvernere oppgi GMO-motstand

Annonse

Et direktiv vedtatt i fjor gir medlemsstater mulighet til å få unntak fra GMO-godkjenningen, slik at godkjente produkter likevel forblir forbudt i deres land.

17 land har bedt om unntak for alle de tre typene i dette tilfellet: Latvia, Hellas, Frankrike, Kroatia, Ungarn, Østerrike, Polen, Nederland, Litauen, Kypros, Bulgaria, Italia, Danmark, Solvenia, Luxembourg, Malta - og Tyskland, utenom til forskning.

Delvis unntak og restiriksjoner

I tillegg ba to land for unntak for deler av territoriet sitt. De to var Storbritannia, som ba om unntak for Wales, Skottland og Nord-Irland, og Belgia, som ba om unntak for Wallonia, den fransktalende delen av landet.

Les også: Svensk GMO godkjent for første gang siden 2004

En av grunnene til dette, kan være at alle landene regionen grenser til - Frankrike, Tyskland, Nederland, Luxembourg - har bedt om unntak fra GMO-godkjenningen.

Landene har også mulighet til å forby GMO-vekster i etterkant av godkjenningen, eller innføre sterke restriksjoner, med begrunnelser relatert til miljøvern eller landbrukspolitiske interesser. By- og land-planlegging og sosioøkonomiske konsekvenser er andre begrunnelser EU anser som gyldige.

Neste artikkel

Findus seier norsk tollvern for grønsaker har stått stille sidan 1997