Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Får 25.000 i oppreisning for polititabbe i ulvejaktsak

Odd Arne Ås fra Koppang er tilkjent 25.000 kroner fordi han uten grunn ble siktet i saken om ulovlig ulvejakt i Elverum. Han er ikke fornøyd med erstatningen.

Odd Arne Ås frykter at belastningene etter ulvesaken vil prege ham resten av livet. 25.000 kroner i oppreisning blir lite i en slik sammenheng, mener han. Foto: Privat
Odd Arne Ås frykter at belastningene etter ulvesaken vil prege ham resten av livet. 25.000 kroner i oppreisning blir lite i en slik sammenheng, mener han. Foto: Privat

Økokrim kunne med en telefon til 
Statens naturoppsyn (SNO) funnet ut at Odd Arne Ås ikke hadde gjort noe galt. Den telefonen tok de ikke. I stedet ble den 41 år gamle butikkeieren fra Stor-Elvdal arrestert og siktet for ulovlig ulvejakt sammen med elleve andre jegere. Ås satt tre dager på glattcelle før Økokrim oppdaget tabben.

Etter råd fra advokat Jostein Løken søkte Ås om 100.000 kroner i erstatning pluss 7890 kroner siden han måtte leie inn hjelp i butikken. Han får 25.000 og mener det er altfor lite.

– Det er bra at jeg får erstatning, men summen er for liten. Med tanke på det jeg har vært gjennom burde summen vært høyere. 25.000 kroner blir en slags symbolsk sum, sier Ås til Østlendingen.

Han velger likevel ikke å gå videre med saken. I så fall måtte han gått til rettssak med all belastningen det ville medført.

Advokat Løken er enig i at 25.000 kroner er for lite.

­­– Han har jobbet for staten, og har vært lisensjeger og blir utsatt for en uberettiget mistanke, pågrepet og satt i arrest. Dette er ting som de fleste vil oppfatte som ganske alvorlig inngrep i den enkeltes integritet. Han oppfattet det som svært dramatisk, sier Løken til NRK.no.

Lovlig jakt

Telefonavlytting, arrestasjon, ransakelse av hjemmet og påkjenningen for familie og venner har satt sine spor. Ås tror ikke han noen gang blir ferdig med saken. Han regner heller ikke med at tilliten til politiet kommer tilbake.

– Jeg trodde at jo lenger opp i systemet en kom, jo flinkere var folk. Det stemmer ikke med min oppfatning av politiet og Økokrim. Jeg er fryktelig skuffet over at dette ikke får noen konsekvenser for dem, sier Ås til Østlendingen.

Annonse

Under ransaking hos Ås fant politiet at ett av tre våpen ikke var innelåst i våpenskap. Alle våpnene ble beslaglagt og er ikke levert tilbake. Et forelegg på 12.000 kroner er ikke trukket tilbake. Ås sier han ikke har hørt et pip fra politiet om saken, men han har ikke vedtatt forelegget.

Ås har i flere år hatt offentlige verv som lisensjeger, og det var en helt lovlig ulvefelling under lisensjakt som førte til at han kom i Økokrims søkelys. En telefon til SNO ville fjernet all mistanke.

– Vi visste at han var en lovlig lisensjeger, men det var noe med stedsnavnene. Vi trodde ulven var felt utenfor området man kan drive lisensjakt. Det var den ikke, sa Tarjei Istad, førstestatsadvokat ved Miljøavdelingen i Økokrim, til nationen.no i sommer.

At de ikke sjekket med SNO, forklarte Istad med at de ikke tok sjansen på å gå ut med noe til noen mens etterforskingen pågikk. Etter løslatelsen var imidlertid Istad klar på at Ås burde få oppreisning.

Skapt debatt

Ulvesaken begynte å rulle da 70 politifolk 8. april i år gikk til aksjon og arresterte 12 personer, som ble siktet for ulovlig ulvejakt i fem Hedmark-kommuner. Halvparten er løslatt, de siste seks blir tiltalt for ulovlig ulvejakt. Tiltalen gjelder ett organisert forsøk på ulovlig ulvejakt. I tillegg er en av dem tiltalt for å ha skutt en ulv ulovlig. Saken kommer opp for Sør-Østerdal tingrett i mars neste år.

På Facebook og andre sosiale medier har det vært en flom av kommentarer om saken og Økokrims etterforsking. Politimester Tormod Bakke i Hedmark har i ett avisinnlegg i Østlendingen tatt til motmæle mot kritikken, og både han og politistasjonssjef Tom Johnsen i Elverum har åpnet for et oppvaskmøte der partene får komme til orde og framføre sine meninger.

Fylkesordfører Dag Rønning (Sp) i Hedmark har krevd at Økokrims metoder, kostnadene og ressursbruken i saken må på bordet.

Neste artikkel

Forsvarar i underslagssak: – Utsett for betydeleg press