Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Færre av oss legger sommerferien til Norge

Stadig flere nordmenn legger ferien til utlandet, og i sommer blir under halvparten av oss værende i Norge. Senterparti-velgerne derimot, trives best hjemme.

Feriestemning: Nordmenn er veldig glade i å dra på ferie, men vil helst ikke bruke så mye penger på det. I hvert fall ikke i år. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Feriestemning: Nordmenn er veldig glade i å dra på ferie, men vil helst ikke bruke så mye penger på det. I hvert fall ikke i år. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Nordmenn foretrekker Syden framfor hytta på fjellet, viser en undersøkelse Sentio har utført for Nationen. I undersøkelsen kommer det fram at 44 prosent av befolkningen velger å feriere i Norge i sommer, mot 21 prosent som skal til utlandet og 26 prosent som skal begge deler. Det er en nedgang på 22 prosentpoeng fra 2012, da 66 prosent la ferien til Norge.

10 millioner til utlandet

Det blir mer og mer populært å dra utenlands, tror reiselivsdirektør Per Arne Tuftin i Innovasjon Norge.

– Vi reiser i større grad til utlandet nå enn før. Tall fra SSB viser at vi foretok 25 millioner feriereiser i fjor, hvor 15 millioner reiser var i Norge og 10 millioner i utlandet. Nordmenn har en relativt god økonomi, og det gjenspeiles i at vi er ivrig ferierende, sier Tuftin.

Tyrkia på toppen

I år er det Tyrkia som troner på ferietoppen, tett etterfulgt av Mallorca, Kreta, Rhodos og Kypros, forteller PR-ansvarlig Sophie Frisholm i reisebyrået Ving. Frisholm bekrefter at nordmenn reiser oftere til utlandet enn før.

– Nordmenn reiser mer, og oftere enn de fleste andre europeere. Vi sender over 400.000 nordmenn på tur hvert år. I tillegg til høstferien og sommerferien reiser vi også på 1–2 helgeturer. Vi har også sett en utvikling de siste årene på at nordmenn reiser på dyrere ferier og velger finere hoteller, skriver Frisholm i en e-post til Nationen.

Sp-velgerne blir hjemme

Men ikke alle nordmenn har like stor utreisetrang. I samme undersøkelse kommer det fram at 56 prosent av Senterpartiets velgere blir hjemme i sommer, og kun 8 prosent har planer om å reise utenlands. Av KrF-velgerne skal 58 prosent feriere i Norge og 21 prosent skal reise ut.

«Jeg har en mistanke

Annonse

Valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen tror den gamle høyonna får flesteparten av Senterparti-velgerne til å bli hjemme om sommeren.

– Det har nok sammenheng med høyonna. Tradisjonelt har det vært mye arbeid på gårdene på sommerstid, og selv om man i det moderne landbruket har fått ferieavviklere, så sitter det fremdeles i, sier Aarebrot.

Aarebrot tror senterpartistene ofte legger ferien utenom høysesongen.

– Jeg tror de bøndene som har mulighet til å ta fri på andre tidspunkt enn i fellesferien velger å gjøre det. Det kan være vanskelig å skaffe ferievikar på sommeren, for da har alle ferie samtidig. Jeg har en mistanke om at norske bønder reiser til Kanariøyene på vinterstid, sier Aarebrot.

Neste artikkel

Argentinske bønder demonstrerer mot høye drivstoffpriser