Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU tvinger Norge til å kaste 13 millioner friske egg i året

Hvert eneste år kastes 850 tonn friske egg. EU-regler gjør at norske egg må kastes for tidlig.

Det er salmonellafaren i europeiske egg som er årsaken til de strenge reglene. EUs regler sier at egg må fjernes fra butikkhyllene bare 21 daget etter verpedato.

- Vi har aldri registrert tilfeller av salmonellasykdom fra norskproduserte egg, sier informasjonssjef Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og kjøtt til nationen.no. Gjennom EØS-avtalen er likevel norske egg rammet av regelverket.

Opplysningskontoret forteller at egg som holdes kjølige i noen tilfeller kan spises månedsvis etter den fastsatte utløpsdatoen.

Tall fra matkastingsprosjektet ForMat viser at butikkene kaster 850 tonn friske egg i året, noe som tilsvarer 12,9 millioner egg - 2,5 egg per nordmann.

Det er like mye som den årlige produksjonen fra 37 000 høns. I tillegg kommer eggene som forbrukerne kaster. Dette finnes det i dag ingen spesifikk oversikt over.

Vil ha unntak fra EU-regler

- Alle ledd i verdikjeden, fra bonden via matvareindustrien og handelen til forbrukeren, er enige om at dette er unødvendig og et stort problem, sier Kringlebotn.

Tall fra Østfoldsforskning viser at nordmenn kaster nesten 300 000 tonn mat i året. Mange nordmenn vet ikke når mat skal kastes.

- Det er stor forskjell på «siste forbruksdag» og «best før». Dette er noe forbrukerne ikke vet nok om, sier Kringlebotn.

Les også: Gode råd for å redusere matkasting

Annonse

Opplysningskontoret mener det er et feilgrep at Norge er omfattet av EU-lovgivningen på datomerking av egg, og får støtte av ForMat.

ForMat-prosjektet er er et prosjekt i regi av næringslivet der målet er å redusere matsvinnet i Norge. De jobber nå for at norske landbruksmyndigheter må søke unntak fra reglene.

Et etisk spørsmål

Kommunikasjonsdirektør Nina Sundquist i Nortura er enig i at reglene ikke er tilpasset norske forhold.

- I Norge har vi en kjølelinje, en regel som sier at egg konstant skal holdes under 12 grader. I andre land med andre temperaturer er det vanskelig å holde eggene like kalde, noe som fører til dårligere eggkvalitet, men her er det ikke noe problem, sier hun til nationen.no.

Sundquist sier Nortura har gjort mye for å motarbeide kasting av mat. De må forholde seg til de eksisterende reglene, men de har gjort om på merkingen på flere produkter - blant annet egg - slik at datomerkingen er en «best før»-dato og ikke «siste forbruksdag».

Les også: Endret merking skal gi mindre matavfall

- Det handler om at det er et prinsipp at vi ikke burde kaste mat som er nyttbar. Det er et etisk spørsmål, mener Sundquist. Hun sier at de norske eggene er av ypperste kvalitet.

- Hønene vi bruker er flotte og friske. Vi har aldri fått noen klager på dårlig eggkvalitet, sier Sundquist.

Les også: - Matskandalen kan løses

Neste artikkel

Sjømatjubel over frihandelsavtale