Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU innrømmer at tolløkningen på ost har begrenset virkning

EUs ostesalg til Norge er foreløpig ikke blitt svekket av den nye norske tollen. Det har faktisk økt litt, innrømmer EU-kommisjonen.

Den norske tollendringen på visse ostetyper og kjøttprodukter er proteksjonistisk, mener EUs regionalkommissær, Johannes Hahn. Den er ikke hva Unionen ventet fra venner og naboer, sa han i EU-parlamentet onsdag kveld. - Kommisjonen anslår imidlertid at den økonomiske virkningen på kort til mellomlang sikt vil være begrenset, fremholdt Hahn. - Tallene for de første fem månedene av 2013 viser at eksporten av ost fra EU til Norge faktisk har økt med 1,5 prosent, sa han, men understreket at det er på lang sikt Kommisjonen ser for seg negative konsekvenser for EUs eksport. Tollendringen står i motsetning til EØS-avtalens mål om liberalisering av handelen, sa den østerrikske kommissæren. Omstridt

Da Norge bestemte seg for å gå fra kronetoll til prosenttoll på visse landbruksprodukter fra nyttår, utløste det raseri i EU. I EU-parlamentet har danske og svenske representanter reagert sterkt. Endringen ble diskutert i Parlamentet i Strasbourg onsdag kveld. Torsdag skulle de folkevalgte så stemme over en resolusjon der Norges blir bedt om å endre tiltaket. Flere folkevalgte ga uttrykk for skuffelse i debatten kvelden før avstemningen. - Det handler om å stå på sitt, sa den nederlandske parlamentarikeren Esther de Lange og tok opp straffetiltak mot norsk laks. Det har også andre folkevalgte gjort tidligere. Signaler

Men de europeiske folkevalgte var onsdag stort sett enige om å be Kommisjonen vurdere hvilke «sterke signaler» man kan sende til Norge, uten å nevne laks mer spesifikt.

Annonse

Les også: Noreg og EU er samde om å vere usamde om ostetollen - Vi vurderer hva som kan gjøres bilateralt og vil også ta dette med i betraktningen når på andre områder i forholdet til Norge, svarte Hahn. (©NTB)

Neste artikkel

Etter 40 år stanser Tine produksjonen av Balsfjordost: – De sender ut et kjempedårlig signal