Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU gransker seg selv etter glyfosat-prosess

EU skal gå gjennom rutinene for godkjenning av plantevernmidler etter den langvarige prosessen knyttet til glyfosat.

Glyfosat er virkestoffet i ugressmiddelet Roundup, som produseres av amerikanske Monsanto. Foto: Svein Egil Hatlevik
Glyfosat er virkestoffet i ugressmiddelet Roundup, som produseres av amerikanske Monsanto. Foto: Svein Egil Hatlevik

EU-parlamentet skal utnevne en spesialkomité for å se nærmere på unionens rutiner for å godkjenne plantevernmidler, skriver avisa Farming UK.

Det skjer etter en langvarig prosess knyttet til hvorvidt sprøytemidler som inneholder virkestoffet glyfosat skulle få fornyet godkjenning i EU – og dermed også i Norge.

Ventet å være en formalitet

Godkjenningen av glyfosat for enten for ti eller 15 nye år, var i 2015 ventet å bli en ren formalitet.

Den gangen hadde de færreste ventet at det skulle gjentatte utsatte frister og en tysk landbruksminister som trosset instruksen fra sin egen regjering til for å skaffe virkestoffet en fornyet godkjenning på fem år.

EU-kommisjonen fikk også overrakt 1,3 millioner underskrifter med krav om forbud.

Les også: «Debatten om glyfosat har ført til tillitsbrudd i politikken» – Kari Gåsvatn kommenterer

Spesialkomiteen som nå utnevnes, har 30 medlemmer, og skal i tillegg til å gå gjennom prosessen knyttet til glyfosat spesielt også se på mulige svakheter for hvordan plantevernmidler evalueres vitenskapelig.

Molly Scott Cato, representant for De Grønne fra Storbritannia og medlem av EU-parlamentets landbrukskomité, karakteriserer avgjørelsen om en ny spesialkomité som en seier for hennes parti i Europa, skriver Farming UK.

– Denne komiteen kommer til å spille en avgjørende rolle for hvordan vi kan etablere en form for beslutningstaking som er transparent og objektiv, sier Cato.

Seks land ønsker omkamp

Annonse

Etter prosessen som endte med godkjennelse på tampen av fjoråret, har seks av landene som ønsket å forby glyfosat tatt til orde for en omkamp, skriver den svenske avisa Land Lantbruk.

I et brev til EU-kommisjonen skriver miljø- og landbruksministre fra Belgia, Frankrike, Hellas, Luxemburg, Malta og Slovenia at de ikke er tilfredse med betingelsene knyttet til glyfosatgodkjennelsen.

Les også: – Glyfosat-saken viser svakhetene ved EU

Statsrådene oppfordrer EU-kommisjonen til å gjennomføre en ny studie i samarbeid med kreftforskningsinstituttet til Verdens Helseoganisasjon (IARC) for å evaluere om glyfosat kan knyttes til kreft hos mennesker.

IARC publiserte i 2015 en undersøkelse hvor konklusjonen var at stoffet trolig er kreftfremkallende.

Siden da har EU-organet European Food Safety Authority (EFSA) ment det motsatte. Det har også FNs landbruksorganisasjon FAO og EUs kjemikaliebyrå (ECHA) gjort.

Rett før jul publiserte det amerikanske Environmental Protection Agency (EPA) en vurdering om hvorvidt glyfosat kan forårsake kreft i mennesker. Det kan glyfosat mest sannsynlig ikke, mente EPA.

Neste artikkel

USAs høyesterett forkaster glyfosat-anke