Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU-forhandlinger om landbruk i februar

3. februar starter Norge og EU nye forhandlinger om landbrukshandelen. De kommer til å vare lenge, tror europaminister Vidar Helgesen (H).

Europaminister Vidar Helgesen regner med nye runder med EU om ostetoll. Foto: Käthe Friess
Europaminister Vidar Helgesen regner med nye runder med EU om ostetoll. Foto: Käthe Friess

Avdelingsdirektør Anders Erdal i UD er Norges forhandlingsleder. Han tar i februar imot EUs lag til et første forhandlingsmøte i Oslo om nye tollsatser og tollfrie kvoter på landbruksvarer.

Helgesen har tidligere gjort det klart at han venter tøffe tak og «ambisiøse og offensive krav fra EU-siden». Han har knyttet det til de rødgrønnes omstridte tollendring på ost og kjøtt i 2012, og venter at den trøblete ostestollen blir en del av forhandlingene.

– Ostetollen dukker opp på både ventede og uventede steder, så det tror jeg nok, sier han om et EU-system som reagerte krast på den norske tollendringen.

– Vi må avvente og se hva EU kommer med, før vi konkret går løs på de norske posisjonene. Men vi regner med det blir langvarige forhandlinger. Det har vært det før, sier han.

Annonse

Les også: EU-ost slipper unna prosenttollen

Forrige forhandlingsrunde ga EU en tollfri ostekvote på 7.200 tonn. Det er imidlertid ikke så enkelt å komme opp med relevante norske motkrav med en liten norsk landbrukseksport.

Neste artikkel

– Norsk jordbruk ville ikke fungert med stengte grenser