Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU-direktiver ga høy temperatur på EØS-møte

EU mener Norge fortsatt somler med innføring av EU-regler. Unionen truer med å starte en prosess som kan føre til at deler av EØS-avtalen blir suspendert.

Temperaturen var høyere enn vanlig på møtet mellom Norge og EU i EØS-komiteen fredag. - Det har vært mer gemyttlig enn det var i dag. Temperaturen har høyere enn den pleier å være, sier nestleder Niels Engelschiøn i Norges EU-delegasjon til NTB etter møtet. EU er misfornøyd med et stort etterslep av EU-regler som ikke er tatt inn i EØS-avtalen, selv om antallet som er innført hittil i år, er høyere enn vanlig. EU-siden truer nå med at Unionen vurderer å bruke «formelle prosedyrer i EØS-avtalen» dersom ikke en rekke regler blir innlemmet. Klart signal

EU nevner konkret blant annet postdirektivet, som regjeringen i mai i fjor varslet at den vil reservere seg mot. EU-siden ga fredag klar beskjed om at det ikke var grunnlag for å drøfte saken mer på teknisk nivå, og Unionen har dermed strammet til et hakk. - De gir et klart signal om at de vil ha en løsning på disse sakene, sier Engelschiøn. Men EU-siden har foreløpig ikke varslet at den starter den såkalte 102-prosessen. Den medfører at en nedtelling på to ganger seks måneder starter. Dersom det i løpet av den perioden ikke blir enighet, blir deler av EØS-avtalen suspendert. Det har ikke skjedd tidligere, og konsekvensene av det er uklare. Barnemedisin

EU-siden nevnte på møtet fredag konkret også flere andre saker der Norge ikke har tatt inn EU-reglene: En telekom-pakke, der striden dreier seg om Norges deltakelse i en felles reguleringsmyndighet, datalagringsdirektivet, innskuddsgarantien, samt strid om genmodifisert mat og fôr og hvem som skal kunne bøtelegge ved brudd på regelverk for barnemedisin.

Annonse

Les også: Omstridd TV-direktiv teke inn i EØS-avtalen Også i oktober i fjor fikk Norge klar beskjed om å få opp farten. Hittil i år har Norge innført 274 nye regler fra EU. Vanligvis ligger snittet på rundt 300 i året, men EU er altså fortsatt misfornøyd med tempoet. (©NTB)

Neste artikkel

Også SV går ut mot Vedum-regnestykke