Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Et annerledes Lano-barn

60 år har Lano-ungen vært selve begrepet på småbarnsidyll. I år har interesse for skjønnhetskonkurransen nådd uvirkelige høyder. Såpedramaet har fått en skitten side.

Over 21.000 bilder er sendt inn, mer enn 1,7 millioner stemmer er avgitt. Døgnet rundt har brukere vært innom hjemmesiden til Lano for å kikke, klikke og stemme på barn med smil og morsomme uttrykk. På barn med glimt i øyet og barn omgitt av skum. Det er Lilja med rosa badekåpe, det er Tina som klukkler så hjertelig. Det er Leah som forskremt sperrer opp sine øyne og det er Oliver med store øyne, og skumparykk.

Og så er det Mikael. Med lue på hodet, pusteventil i halsen, spisse hjørnetenner og et blikk som ikke fokuserer.

I løpet av få dager ble den hjerneskadde, multihandikappede Mikael André Remen Larssen (5) fra Sortland i Vesterålen stemt til topps i konkurransen. Mandag denne uka gikk han av med seieren.

Dagbladets Magasinet hadde en tankevekkende reportasje om Mikael tidligere i sommer. Han var allerede da favoritt. Men en drøy diskusjon gikk høylytt på Facebook, på «mammasider» på nettet. Var Mikael en verdig kandidat - egner en fyr som han seg i det hele tatt som reklame for såpe?

Et par 15-åringer som gjorde meg oppmerksom på «fenomenet». De stemte på Mikael hver dag. Fordi de synes det hadde vært kult om han vant over de prektige, perfekte smårollingene. Men også de lurte på om avstemningen var manipulert, eller om folk har stemt i sympati eller ironi.

«Annerledesbarn». Det var ordet moren til Mikael, Lill Anita Larssen, brukte den kvelden hun spontant meldte sønnen sin på kåringen. - Jeg syns annerledesbarn lyder bra. For meg er det noe positivt. Han er unik. Jeg vet at jeg gjør både meg selv og Mikael sårbare ved å eksponere ham på denne måten. Men å gjemme han bort er ikke noe alternativ, sa Lill Anita til Dagbladets Magasinet i sommer, mens hun matet ham i sonden og forberedte nok en slimsuging av lungene hans. Utfordringene har stått i kø fra hjerneskaden skjedde under fødselen for fem år siden.

Som mange av de andre deltakerne i konkurransen har moren til Mikael brukt Facebook aktivt for å sanke stemmer. Støttegruppa heiet ham fram som det «første funksjonshemmete barnet som vinner av Lano-ungen». Det har tydeligvis truffet en nerve hos mange. På godt og vondt.

Moren til Mikael forteller at hun har fått «utrolig mange koselige beskjeder». Hun er rørt av tilbakemeldingene. Og hun er glad og stolt over at gutten hennes gikk til topps.

Men «tilbakemeldingene» har også vært uhyggelige. I de anonyme nettdebattene kommer det verste fram i folk. «BomberMan» fra Inderøy fastslår i en nettdebatt på freakforum. no: «Dette handler ikke om ungen er funksjonshemmet eller ikke. Han er ikke særlig vakker og egner seg ikke som reklamemateriale. Beklager ærligheten» En anonym debattant på et annet nettforum skriver: «Moren har vel meldt han på fordi hun vet at bildet kommer til å få vanvittig mange sympatistemmer. På den måten kan den øvrige familien dra på en heidundranses ferie mens gutten er på institusjon.»

1. Annerledes

Annonse

Mikael ser ikke ut som en tradisjonell Lano-unge. Greit nok. Men er det helt ålreit å beskrive ham som «uegnet som reklamemateriale»? Det finnes også verre uttrykk der ute i jungelen av ufølsomheter, ord som ikke egner seg på trykk. Mikael skal kanskje være glad for at han aldri får deltatt på nettdebatt om seg selv.

Men gutten som skal være «uegnet som reklamemateriale» er altså likevel kåret til å bli nettopp det. Med god margin danket han ut de klassiske glimt-i-øyet barna som Lano etterlyser i konkurransen. I ett år framover skal vi se Mikael på Lano-produkter.

Rektor ved Markedshøyskolen, Trond Blindheim, mener det ikke er overraskende at Mikael fikk flest stemmer i konkurransen.

- Dette viser at folk engasjerer seg, bryr seg om barn med handikap og ønsker å gi et bidrag til alminneliggjøring, uttalte han i gårsdagens Dagbladet.

Det får vi både håpe og tro. En kåring som denne fører nok ikke til en revolusjon. Men fire andre «annerledesbarn» ble meldt på etter at Mikael gikk opp i tet i sommer. En barriere er kanskje brutt?

At Mikael vant er et skritt i riktig retning. Alle små skritt betyr noe, sa den stolte moren til Lano-ungen 2010 i går.

Om noen vet akkurat det, er det henne.

Neste artikkel

Stor er ikke alltid sterk