Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

- En ganske komplisert gutt fra landet

Paa gjengrodde stier: Kl 03.10 på natta, en gang sist vinter: Sørgående ekspressbuss spyr diesel over gårdsplassen utenfor Mors kro i Kvam i Gudbrandsdalen. Bøyd over et helplommet speilegg slengt oppå en karbonade, klarer jeg kun å tenke dette: Her er Ingar Sletten Kolloen fra!

Kl 11.06 i går, blendet av soløynene i alminnelige wienerbrød og to 24-pærers kroner i taket i lille festsal på Bristol. Jeg tar meg i å tenke: Så langt er Ingar Sletten Kolloen kommet!

Børn av Tiden: Ingar Sletten Kolloen trenger seg gjennom massene som er kommet til pressekonferansen for å se ham og høre om første bind i den trykkferske Knut Hamsun-biografien Svermeren . Forfatteren hadde 20.000 hendelser registrert før han begynte å sy sammen historien om Hamsun.

- I burde hatt 20 millioner opplysninger, men det er ganske heavy å ligge vakjen og tenkje på det, forteller Sletten Kolloen, dialektalt svinebundet til Kvam i Gudbrandsdalen - et sted som ikke er helt ukjent med store begivenheter: George Sinclair ble i 1612 mistenkt for å være sjefen for de skotske leiesoldaten som skulle til Sverige for å hjelpe til i krigen mot Danmark/Norge. Han kom til Kvam. Han kom ikke videre. Dølene tok livet av ham og døpte siden én av to veikroer opp etter krigeren.

Det vilde kor: - Spektrum neste. Vi må lansere bind 2 i Oslo Spektrum, flirer Gyldendals redaksjonssjef Hans Petter Bakketeig under summingen fra 73 oppmøtte. Sju personer fra Gyldendal kom som et gåsefølge opp under Bristols baldakin. Arve Solstad har inntatt en sjeldent beskjeden plass bakerst i lokalet, Jan E. Hansen langt ute på venstre flanke. AKP-dödaren Bernt Hagtvedt har fått tørket Tron Øgrims spytteklyse av skoene sine og er faglig tilstede. Hamsun-biograf Lars Frode Larsen har nærmest gjemt seg bak en gardin. Olav Gran-Olsson tenker sikkert bunnlinje ved bordet før podiet, mens det ikke er sitteplass til de to mektige bokklubbredaktørene Elizabeth Sellevoll og Tuva Ørbeck Sørheim. De kan stå, de har stått på tå for forfatteren Ingar Sletten Kolloen i mange måneder allerede.

Landstrykere: Mens Ingar Sletten Kolloen formiddagsfeires på Bristol, går trykkerienes presser så blekket spruter. Snart raser boka hans ned i en postkasse nær deg. Hovedbok i to klubber, utsolgt førsteopplag, ti meter presseoppslag hver dag. Alle i forlaget smiler. De er nesten like glade som sine forgjengere da Knut Hamsun sørget for hjemkjøpet av Gyldendal til Norge i 1925 og selv ble den største aksjonæren.

Den Gaatefulde: - Han var en ganske komplisert gutt fra landet, sier Ingar Sletten Kolloen og ser opp, ikke veldig høy av vekst, men vanskelig å overse. Den brune dressen er byttet ut med en svart, men aldri slips, aldri. Hamsun selv brukte papirkrager. I enda et par år framover er han hele landets egen biografkonge og innehaver av det eneste som er sjarmerende ved president Bush; skjelingen. Det venstre øyet som glir ut og som gir den lille, dirrende usikkerheten hele tida. Hvem ser han på?

Sult: Avisa Dagens Næringsliv har spalten "På nattbordet" der næringslivets beste kvinner og menn frivillig avslører hvor pinlig lite skjønnlitteratur de leser. Et tankesprang inn i en av neste måneds utspørringer:

- På nattbordet? Der har jeg en klokkeradio og noen fagtidsskrifter.

Annonse

- Ingen bøker?

- Jo Wonderboy av han Langeland. Og min kone sier at jeg burde lese biografien om han derre¿

- ¿Hamsun?

- Ja, riktig. Hamsun.

- Hva venter du å få ut av Ingar Sletten Kolloens utmerkede biografi om vår store dikter?

- Ææh, du må ringe min kone i stedet.

Ringen sluttet: - Engelskmenn hater Hamsun og han hater dem, messer Sletten Kolloen og slår på steroanlegget. Briten Mark Knopfler synger låta Telegraph Road fra 1982 og beviser det motsatte. Låta bygger på en Knut Hamsun-roman. Gjett hvilken!

A long time ago came a man on a track

walking thirty miles with a sack on his back

and he put down his load where he thought it was the best

he made a home in the wilderness.

UNDER HØSTSTJÆRNEN: Overveldende interesse for presentasjonen av Ingar Sletten Kolloens bok på Bristol. Lokalet var så fullt at nesten ingen kom fram til bordet med wienerbrød. FOTO: SCANPIX

Neste artikkel

Findus seier norsk tollvern for grønsaker har stått stille sidan 1997