Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Eksperter utelukker klimaverstinger – bortsett fra kull

Oljefondet bør utelukke selskaper som i alvorlig grad skader klimaet, mener et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg, som ikke vil utelukke kullselskaper generelt.

I en ny  rapporten foreslår en ekspertgruppe ett nytt kriterium for utelukking og observasjon av selskaper fra oljefondet. Foto: Colourbox
I en ny rapporten foreslår en ekspertgruppe ett nytt kriterium for utelukking og observasjon av selskaper fra oljefondet. Foto: Colourbox

I rapporten foreslår ekspertgruppa et nytt kriterium for utelukking og observasjon av selskaper fra Statens pensjonsfond utland (SPU) – også kjent som oljefondet.

Høy terskel

Det bør være en høy terskel for utelukkelse, i samsvar med terskelen som er etablert for utelukkelse etter andre kriterier, og tolkning og anvendelse bør overlates til etikkrådet, mener ekspertene.

– Kull- og petroleumsselskapenes energiproduksjon, energibruk eller karbonutslipp kan ikke sies å være i strid med alminnelige etiske normer. Produsentene er del av et integrert system – vanskelig å se at de er mer uetiske enn konsumentene», skriver ekspertgruppa.

«Gode eiere»

– Spørsmålet er ikke om investorer vil eie disse selskapene, men hvilke investorer som er gode eiere i et finansielt og etisk perspektiv, og SPU har alle muligheter til å være en «god» eier, heter det videre.

Annonse

I rapporten slås det fast at utelukking og eierskapsutøvelse ikke i vesentlig grad vil påvirke globale klimaendringer.

Rapporten ble overlevert til finansminister Siv Jensen (Frp) onsdag. Hun takket gruppa for raskt arbeid – etter at den ble utnevnt 4. april i år. Gruppa har vært ledet av siviløkonom Martin Skancke. (©NTB)

Neste artikkel

Drømmen om den siste olje