Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Regjerende bygdeprofil: For 14. gang skal Nationen kåre Årets bygdeprofil. I fjor vant det Eilev Bjerkerud. Hvem syns du fortjener tittelen i år? Foto: Janne Grete Aspen
Regjerende bygdeprofil: For 14. gang skal Nationen kåre Årets bygdeprofil. I fjor vant det Eilev Bjerkerud. Hvem syns du fortjener tittelen i år? Foto: Janne Grete Aspen

Eilef regjerer, men hvem blir Årets bygdeprofil?

I fjor ble Eilev Bjerkerud kåret til Årets bygdeprofil. Vi vil gjerne vite hvem du syns du fortjener å smykke seg med tittelen i år.

Slik gjør du det:

Send en epost til tips@nationen.no

Du kan også sende oss en melding på facebook.com/nationen

Husk en kort begrunnelse for forslaget ditt.

Frist for å sende inn forslag er til og med 11. februar 2018.

Juryen er ledergruppa i Nationen. De vil plukke ut seks finalister.

Finalistene blir presenterte fortløpende i avisa.

Da blir det også åpnet for at du kan gi din stemme.

Hvert år siden 2004 har Nationens lesere foreslått og stemt fram en person som fortjener tittelen Årets bygdeprofil. Når vi nå ber deg foreslå navn som har gjort seg bemerket på positivt vis i 2017, begynner det altså å bli en lang tradisjon.

Stemmer fra distriktene

Hvilken innsats leserne mener kvalifiserer til tittelen, har variert fra år til år. Noen er blitt nominert på grunn av lang og seig innsats, andre på grunn av enkelthendelser som blir lagt merke til.

I fjor stemte leserne fram Eilev Bjerkerud fra Krødsherad som vinner. Bondesønnen fra Norefjell sjarmerte halve kongeriket da han ble den første – og foreløpig eneste – som har gått til topps både i «Farmen» i og «Skal vi danse».

Året før vant rektor ved Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling, Dag Jørund Lønning. I 2014 vant Småbrukarlagets Merete Furuberg.

På lista over tidligere vinnere er det folk av alle slag: idrettsfolk, akademikere, musikere jegere og organisasjonsfolk. Alle er gode distriktsstemmer på den nasjonale arenaen, og som har gjort seg bemerket som et godt og positivt forbilde i Bygde-Norge.

Gjør en forskjell

I kåringens kriterier står det nettopp at aktuelle kandidater skal ha profilert Bygde-Norge på en aktiv og positiv måte.

Det står også at vedkommende må være kjent ut over sitt eget lokalmiljø. Men det betyr ikke at de må være nasjonale kjendiser.

– I tidligere vinnere av kåringen har det vært mange kjente profiler. Men det kan like gjerne være mindre kjente mennesker med en livsinnsats som berører og inspirerer, sier Irene Halvorsen, sjefredaktør i Nationen.

– Det finnes så mange ulike innsatser som er med og løfter et lokalmiljø. Og det kan gjøres av veldig ulike profiler, alt fra lokalpolitikeren, kulturmennesket, idealisten, realisten, til bestemødrene eller en primus motor for idrettslaget.

De gode historiene

Kåringen av Årets bygdeprofil er Nationens lengstlevende kåring.

– Det er jo ikke til å komme forbi at det er mye alvor i politiske dragkamper, og at nyheter om jord- og skogbruk ikke alltid er like positive. Derfor syns vi det er så viktig å løfte fram de andre historiene med de andre vinklene fra bygda og småbyen, sier sjefredaktøren.

– Vi ønsker oss enda flere slike historier, om ildsjelene som gjør noe for bygda og grenda si, og som finner livskvalitet og glede der, sier Halvorsen.

Send oss ditt forslag

Det er Nationen-leseren som både nominerer kandidater og til slutt stemmer over hvem av kandidatene som skal få smykke seg med tittelen Årets bygdeprofil.

Nå i første omgang er vi alts interessert i ditt forslag. Det sender du inn til Nationen, med en kort begrunnelse. Du kan lese mer detaljert om framgangsmåten lenger ned på siden.

Disse har vunnet før:

Vi syns det er viktig å løfte fram de andre historiene med de andre vinklene fra bygda og småbyen,

Irene Halvorsen, sjefredaktør
Annonse

2016: Eilev Bjerkerud, vinner av Farmen og Skal vi danse.

2015: Dag Jørund Lønning, rektor ved Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling.

2014: Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag

2013: Yasmin Syed, programleder og kanalvert i NRK.

2012: Oddgeir Bruaset, programleder i NRK

2011: Therese Johaug, langrennsløper.

2010: Eldbjørg og Ragnhild Hemsing, musikere.

2009: Dansekompaniet Frikar.

2008: Kathrine Kleveland, daværende leder i Norges Bygdekvinnelag.

2007: Alt for Rognankompaniet

2006: Mikkel Dobloug, gründer.

2005: Stine Iversen, ulvejeger

2004: Odd Nordstoga, spelemann.

Neste artikkel

Furuberg om bondeinntekt: – Ikkje nok å klappe