Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Drømmen om stort hus og bedre tid frister oslofolk til å flytte

En av tre i Oslo drømmer om å flytte fra storbyens kjas og mas og komme nærmere naturen.

En undersøkelse gjennomført av Sentio for Nationen viser at en av tre osloboere vil komme seg vekk fra storbyen. Dragningen er ikke like stor den andre veien. Blant folk som bor på bygda, i et tettsted eller i en by med mellom 5000 og 50.000 innbyggere, ønsker henholdsvis 6, 9 og 10 prosent å flytte til storbyen.

Les også: Fire av ti oslofolk vil flytte fra byen

- Drømmen om et harmonisk liv på landet virker idyllisk og forlokkende på mange som lever et hektisk byliv i små boliger. Undersøkelser viser at svært mange egentlig ønsker seg et liv på landet, sier informasjonskonsulent i TV 3, Line Vee Hanum.

Mange av de som vil flytt fra byen, oppgir at de ønsker å komme nærmere naturen.

I oktober lanserer TV3 realityserien «Småbruket». I programmet gir programleder Ivar «Ravi» Johansen fire familier muligheten til å leve ut denne drømmen. Familiene flytter fra byens kjas og mas, og fordeler seg på to bygder i Norge.

Fra by til bygd til by

Programleder Ravi har selv kjent trangen etter å flytte ut av storbyen på kroppen, og kjøpte seg for noen år tilbake et småbruk.

- Det var drømmen om å ha et prosjekt som lå bak. Om å bli en praktisk fyr, skape en tilværelse på landet med to tomme hender og det man hadde, sier han.

Annonse

Dessverre viste det seg at evnene ikke strakk til. I dag er Ravi tilbake i Oslo.

- Erfaringen gjør at jeg står og ser på deltagerne med både ydmykhet og respekt. Overgangen fra by til land er ikke bare solskinnsdager, den byr også på utfordringer, sier han g legger til at en ikke må stole blindt på bilder fra drømmetilværelsen på landet i ulike interiørmagasiner, sier Ravi.

Vil ha boplikt

Leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Ann Merete Furuberg, er glad for medias økende antall serier som viser Norges ulike sider. Men selv om hun er glad for folks ønske om å bo utenfor byen, er hun bekymret over alle småbrukene som til stadighet brukes som ferieboliger, og ikke fast bosted.

- Det jeg frykter er at mange av disse ønsker å kjøpe småbruket og kun disponere det som deltidsbosted om det ikke er for lang avstand fra by. Det fører i så fall til at jorda ikke blir drevet, sier hun.

Furuberg bor selv på Finnskogen, drøyt to timer fra Oslo. Hun sier stadig flere byfolk kjøper opp småbrukene og bruker de en måned eller to å løpet av året.

Les mer i Nationens papirutgave eller e-avis mandag 13. august.

Neste artikkel

Fra villa gjennomtrekk til særpreget hotell