Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dølene starter brunostkrig

Med en landsomfattende underskriftsaksjon, frontet av Arne Brimi, skal dølene stoppe flytting av Gudbrandsdalsosten ut av dalføret.

SKJÅK/LOM. - Kulturarven etter Anne Hov, som fikk Kongens fortjenstmedalje for oppfinnelsen av G 35, er blitt til et regnestykke på Tines styrebord. Med et pennestrøk vil de flytte produksjonen av Gudbrandsdalsost ut av Gudbrandsdalen. Hva står igjen da? En helt vanlig ost, slår «hærfører» Arne Brimi fast. Brimi fronter brunostaksjon Mesterkokken fra Gudbrandsdalen vil nå mobilisere hele Norge for å stoppe flytting av den kjente brunosten, som i dag blir produsert ved Tines meieri i Lom og Skjåk.- «La G 35 leve! Si nei til Tines plan om å flytte produksjonen av Gudbrandsdalsosten ut av Gudbrandsdalen», er oppropet på underskriftslistene som de neste ukene blir distribuert til brunostaksjonister over hele landet.Listene skal til slutt sendes til Arne Brimi på Tessanden, for overlevering til styret i Tine i slutten av oktober. Facebook-kamp Også på Facebook er det krig for å redde brunosten der den ble skapt:- «Ikke la TINE flytte gudbrandsdalsosten ut av Gudbrandsdalen! Vis forbrukermakt på Facebook-siden - La G35 leve», er oppropet som så langt har samlet tusenvis av tilhengere.Salget av Gudbrandsdalsost har gått ned og Tines arbeidsgruppe har anbefalt å «fase ut produksjon av brunost ved begge gryteanleggene basert på kvantitative og kvalitative vurderinger».- Kort fortalt innebærer det at Tine vil spare 5,8 millioner kroner i året på å flytte produksjonen av Gudbrandsdalsost ut av Gudbrandsdalen. Ord som kulturarv, historie, tradisjon og opprinnelse lar seg ikke summere til et tall med to streker under, så det er ikke med i regnestykket, sier ordfører i Skjåk, Rolv Kristen Øygard, som har hele regionrådet for Nord-Gudbrandsdal bak seg i kravet. - Tine forregner seg

Aksjonsgruppa La G 35 leve viser til at Tine er profesjonelle businessfolk, og har kalkulert med et lite omdømmetap som de regner med har mest lokal effekt.

- Det er der de forregner seg. Gudbrandsdalsost har blitt kåret til noe av det mest norske vi har her i landet. Og vi er mange over hele landet som vil kjempe mot Tine for å beholde produksjonen av gudbrandsdalsosten i Gudbrandsdalen, som har vært ostens vugge siden 1863. Det handler om smak, kvalitet og nasjonal stolthet. Flyttes produksjonen, forsvinner 150 års tradisjon med grytekoking. Dermed forsvinner også smaken av Gudbrandsdalen og det blir bare en vanlig ost igjen, slår aksjonsgruppa fast i sin nye kampanje i riksavisene.Regionrådet for Nord-Gudbrandsdal mener det er i utakt med både lokale, regionale og nasjonale målsettinger å flytte produksjonen av gudbrandsdalsosten ut av Gudbrandsdalen.

Annonse

24 meter matbord i Oslo - Flytting er en klar omdømmerisiko, og vil gå imot en praksis som gjelder både i Norge, Europa og ellers i verden, sier regionrådet og viser til sterke merkevarer som Parmaskinka fra Parma, Cognac fra Cognac, Hardangereple og Ringerikspotet.

- Disse mister troverdighet om de blir produsert et annet sted, sier Øygard.

Under helgas Matstreif på Rådhusplassen i Oslo skal produsenter fra Gudbrandsdalsmat BA ha en 24 meter lang stand rett framfor Oslo rådhus. - Her vil også G 35-aksjonistene markere seg stort i helga, lover Øygard, som også varsler ulike brunostaksjoner under årets Otta-martna som starter denne helga.

Neste artikkel

Arla øker melkeprisen for 8. gang i år